*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Otkrivamo: Kako da imaš jaku, blistavu i dugu KOSU?

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Kako postići zajedničku nezavisnost u vezi

Kako postići zajedničku nezavisnost u vezi

1/3

Kao što znamo, veza se gradi kad faza romantične očaranosti prođe, kad počnemo da se suočavamo sa preprekama koje nam postavljaju naše različitosti, kad počnemo stvarno da se upoznajemo i pokazujemo svoje loše strane, svoje mane i slabosti. Svako od nas optereti vezu težinom svog karaktera, sopstvenim očekivanjima, strahovima i razočaranjima i pri tom otkriva da partner nije baš ono što smo mislili – iako se nije lažno predstavljao. Samo smo ga videli u najboljem svetlu, jer je lako videti samo najbolje kad smo u nekog zaljubljeni.

Obično težimo da zadržimo taj osećaj koliko god možemo, jer se najbolje osećamo u toj prvoj fazi veze i da možemo da biramo, radije bismo uvek bili zaljubljeni, nego da nastavimo dalje, mukotrpnim putem upoznavanja i razvijanja odnosa. Ponekad uspevamo u tome, onako kako uspevaju stvari koje radimo nesvesno – na destruktivan način. Polazi nam za rukom da ostanemo zaglavljeni u toj prvoj fazi odnosa, koju psiholozi nazivaju simbiotičkom, ostajemo stopljeni sa partnerom, zahvaljujući pre svega fizičkoj privlačnosti, odnosno hemiji koju proizvodi naš mozak kad imamo ispunjavajući seks, pun emocija i strasti. Međutim, odnos ulazi u sledeću fazu, koliko god se mi opirali i koliko god strasti ulagali da održimo zaljubljenost i romantiku. Počinjemo da se sukobljavamo sa partnerom – snaga individualnosti teži da se oslobodi simbioze, ali da istovremeno podredi odnos svojim potrebama i očekivanjima. U ovoj fazi smo veoma sebični – svako bi hteo da se stvari odvijaju onako kako njemu odgovara, da ne mora da se prilagođava, da bude slobodan i da ima vremena za sebe i da mu partner ne pravi probleme i da ga ničim ne opterećuje, tako što će biti tu kad je potreban i tako što će se pomeriti kad nam smeta.

A događa se sve suprotno – partner se buni, ne želi da sarađuje i da ispunjava naše zamisli o tome kako veza treba da izgleda, ne želi da nam ugađa, ukoliko mi ne ugađamo njemu (da, svađamo se i zbog toga ko je kome prošli put izašao u susret na ovaj ili onaj način i na koga je sada red da bude popustljiv, da se ne ljuti, da pokaže razumevanje, da se više potrudi). Partner se oseća odbačeno, sumnjičav je i ljubomoran kad oseti da treba da se povuče i napravi nam malo prostora, dok istovremeno očekuje da mu mi spremno damo prostor i vreme koje mu je potrebno da provede sam sa sobom ili u društvu i aktivnostima iz kojih smo mi isključeni.

manuel meurisse 350263 unsplash Kako postići zajedničku nezavisnost u vezi

Editors choice