Nećemo da vas lažemo, raskid za partnerom kada delite život je nezamislivo komplikovan. Kada živite zajedno, to je kao da živite u braku bez papira. Olakšica je što nećete morati ništa zakonski da rešavate, već dogovorom, ali to čitavu situaciju ne čini nimalo prijatnijom.

Naprosto, raskidi su ružni, čak i kad da prođu sporazumno i bez drame. Još gore je ako je do raskida došlo zbog velike svađe ili prevare. Ne postoji lak način da prođete kroz njega. No, imamo nekoliko saveta kako da se postavite prema raskidu kako bi prošao što bezbolnije.

Razdvojte logistički deo raskida od emotivnog

Ako ste povređeni, verovatno ćete poželeti da vi budete ti koji će se odseliti, ali dobro razmislite pre nego što donesete odluku ko će morati da ode iz stana.

O ovome treba da popričate hladne glave. Ko stoji u boljoj finansijskoj situaciji, ko bi imao gde da prespava? Onaj partner koji ima više mogućnosti treba da bude taj koji će se preseliti. Ovo je vreme da ponos ostavite po strani i pokušate da budete fer.

Naravno, situacija je prilično nezgodna ako živite u stanu vašeg partnera, nemate posao niti mesto gde biste mogli da se preselite. Potrebno je da se zajedno dogovorite kako ćete rešiti stambenu situaciju, tako da oboje dobro prođete.

Najgori mogući slučaj, ali i ne i tako redak scenario, jeste da partneri nakon raskida samo postanu cimeri, jer ni jedan, ni drugi nemaju mogućnosti da se presele.

Odredite tačan datum iseljenja

Donesite odluku da se odselite što pre možete, nemojte odugovlačiti. Što vama ili vašem pertneru (u zavisnosti kako ste odlučili) bude potrebno više vremena, to će oboma biti neprijatnije.

Zajedno se dogovorite kad bi jednom i drugom najviše odgovaralo da se jedan (ili možda oboje) odseli i držite se toga. Nemojte dodatno komplikovati situaciju. Najbolje je da počnete sa pakovanjem i logistikom čim je dogovor o raskidu konačan.

Comments