Dogovor o podeli zajedničke imovine

Svaki raskid je težak, ali je još teži kada delite zajedničke stvari i kada ste toliko toga zajedno kupili za stan. Kako podeliti sve te stvari? Ako ste u vezi zajedno delili budžet, onda je svejedno da li je nešto kupio on ili vi. U tom slučaju treba da se dogovorite da sve podelite jednako ako možete. Dogovorite se da svako od vas uzme predmete koji su mu potrebni.

Ovo je ujedno i jedan od najčešćih razloga za svađu, a do nesuglasica najčešće dolazi ako ste i stan kupili zajedno. Potrudite se da vam ponos ne bude najvažniji i da celu situaciju sagledate što objektivnije.

Stavite na spisak svu zajedničku imovinu i šta će kome pripasti. Te ukoliko bi vašem partneru falilo posuđa, a vi već imate viška, logično bi bilo da mu ga ostavite.

Ako, pak, brinete da vaš partner može da pravi problem, preporučujemo vam da vredne stvari kao što su nakit ili umetničke slike ostavite kod prijatelja (naravno, ukoliko pripadaju vama). Osetićete se sigurnije ako znate da ne postoji mogućnost ucene.

Oslonite se na prijatelje

Period raskida je prilično izazovan i biće vam potrebna sva pomoć koju možete da dobijete. Prijatelji će biti tu da vas uteše, da slušaju kako se žalite i pokušavate da izanalizirate čitavu vezu. Biće tu za vas za izlaske posle raskida i ono što je najbitnije, biće vaša velika emotivna podrška.

Takođe, vrlo je verovatno da će vam biti neophodna pomoć prijatelja pri seljenju. Mogu vam pomoći oko pakovanja i oko samog procesa seljenja. Možda će vam čak biti neophodno da priveremeno spavate kod prijatelja dok ne pronađete novi stan. Dakle, prihvatite svaku pomoć, u redu je što kroz proces raskida ne možete da prođete sami.

Sasvim je ok da se posle raskida osećate beznadežno, anksiozno, usamljeno, da ne znate šta ćete dalje. Verujte u sebe da ćete izaći iz ove situacije i da ćete se snaći šta god da vas očekuje.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Jovana Petković

Comments