U prethodnom tekstu imali ste prilike da se upoznate sa stilom, sada već, nažalost, pokojnog i ekscentričnog predsednika Libije Moamera Gadafija. Danas za vas imamo jednu posebnu “poslasticu”.

Kim Jong Il rođen je 16. Februara 1942. na severnokorejskoj svetoj planini Paekdu. U trenutku njegovog rođenja, na nebu se pojavila duga, mnoštvo zvezda i godišnje doba se promenilo iz hladne zime u sunčano proleće. Njegov rođendan se u svakoj svetskoj državi slavi uz pesmu, veselje i često uključuje i festivale ogromnih razmera. Kada je prvi put igrao golf, postigao je rezultat višestruko bolji od Tajgera Vudsa (Tiger Woods). Ovaj dugogodišnji vladar razvijene Severne Koreje, da bi prehranio svoje studente, izmislio je i sendvič koji se sastoji od mesa umetnutog u dve kriške hleba. Naravno, Zapad je kasnije to preuzeo i nazvao ga hamburger.

Slika 119 Kim Jong Il – modna ikona ili duševni bolesnik?

Ni Zevs mu nije ravan!

Do mojega. Ovako narod Severne Koreje vidi svog vladara i misli o njemu, jer se ovakvi podaci nalaze u istorijskim udžbenicima.

Mnogo više istine ima u činjenicama koje ne dolaze odande, kao na primer, podatku da je svojevremeno kidnapovao jednog severnokorejskog režisera i zatvorio ga dok ovaj nije pristao da mu napravi komunističku propagandnu kopiju Godzile. Takođe, napravio je lažni grad na granici svoje zemlje, da bi svi Južnokorejci mislili kako je njihov severni sused bogat luksuzom i velelepnim građevinama. Istina je da u pomenutom gradu nema nikoga, zgrade su iznutra šuplje, no jedino se čišćenjem ulica stvara privid aktivnosti.

I tako, u svom moru privida i duševno bolesnog ponašanja, Kim Jong Il je u svoje famozne koncentracione logore poslao niske i ljude ometene u razvoju, da ne bi „širili svoje nepodobne gene“.

Slika 213 Kim Jong Il – modna ikona ili duševni bolesnik?

Je l’ imamo mi ovo kod kuće? Ako nemamo, ja ću ga izmisliti!

Ako govorimo o malo „svetlijim“ činjenicama, poznato je da je Kim jedno vreme bio najveći kupac brenda Henesi (Hennessy), kupujući godišnje čak do 850,000 dolara vredne flaše ovog pića.

Slika 311 Kim Jong Il – modna ikona ili duševni bolesnik?

Nije žvaka za seljaka...

Razumemo da je ovaj čovek diktator u čijoj zemlji su mobilni telefoni postali novost pre nekoliko godina, internet skoro da i ne postoji, prosečan građanin zarađuje 1,000 dolara godišnje i ne zna ko je Madona (da, zaista ne znaju ko je Madona, kao ni mnogi drugi).

Da nije tužno, bilo bi smešno. Doduše, postaje smešno kada u moru laži i iluzija koje ovaj čovek iznosi, na površinu ispliva njegova izjava o tome kako je on globalni modni trendseter i ikona. Imajući u vidu da njegove građane zaista ne interesuje i na njih nema nikakvog uticaja njegovo oblačenje, mogu slobodno reći da me je oduševio njegov optimizam po pitanju izbacivanja ogledala iz kuće. Za razliku od Gadafija (Moammar Gaddafi), čije smo fantastično modno nasleđe imali prilike da vidimo u prošlom delu ovog serijala, Kim Jong Il je sjajna modna ikona samo za nastavak igrice Evil Genius.

Slika 410 Kim Jong Il – modna ikona ili duševni bolesnik?

Evil Genius 2: The Conquest Continues

Ovaj gospodin jeste smatran izuzetnim ekscentrikom u smislu oblačenja, no najviše zbog toga što izgleda kao baba Stanojka u pohodu na praziluk na Kaleniću, nego kao modni lider. Ikonu da ne pominjemo, daleko bilo. Kao pravi komunista, njegova boja je siva, u svečanim prilikama – kaki.

Slika 59 Kim Jong Il – modna ikona ili duševni bolesnik?

Izmislio čovek i trenerku...

Svoj modni identitet bazira na sivom dvodelnom kombinezonu sličnom trenerci, koji služi za maskiranje pancirnog prsluka. Što se obuće tiče, nosi crne maskirne cipele sa skrivenom platformom od deset centimetara, da bi izgledao više – Tom Kruz (Tom Cruise) bi mu verovatno pozavideo. Omiljeni modni detalj – crne, široke naočare za sunce koje neretko pozajmljuje Lejdi Gagi (Lady GaGa) a ponekad nosi i šubaru. Ova odevna kombinacija verovatno je kopirana u nekoliko stotina primeraka, jer uvek nosi samo nju.

Slika 65 Kim Jong Il – modna ikona ili duševni bolesnik?

Jakna kao do sada neviđeni modni dodatak. Kako se ja toga nisam setila?!

Određeni modni kritičari, mahom iz Francuske, zaista jesu fascinirani njegovom modnom ograničenošću i opravdavaju mu samoproklamovano zvanje ikone.

Pomislio bi čovek, što veći tiranin, to veća i mašta, no Kim je izgleda izgubio trku sa svojim trenutno mnogo više ozloglašenim kolegom.

Kim Jong Il, sedi, jedan.


Alitria Silva – Mala. Riđokosa. Psuje. Tvrdoglava je. Venama joj teku kofein i sladoled, a izdiše nikotin. Želi da penzioniše Anu Vintur. U svom ormanu želi Birkinku, Lagerfeldove kreacije i barem pola ormana Viktorije Bekam. U slobodno vreme kafeniše, izučava klasične nauke i starogrčki jezik, čita, piše poeziju, biva opsednuta Britanijom i pati za Hari Poter sagom. Facebook joj je na latinskom. Sanja da se uda za Gregorija Hausa.

Comments