“The Good Girl’s Guide to Getting Lost: A Memoir of Three Continents, Two Friends, and One Unexpected Adventure” (Rachel Friedman)

Nažalost knjiga nije prevedena kod nas, ali ju je lako nabaviti u originalnom izdanju. Već sam naslov je dovoljan kao razlog zašto se nalazi na ovoj listi. Šta nam drugo treba kao kruna leta ako ne: tri kontinenta, dva prijatelja i neočekivana avantura? Faktički, autobiografija u kojoj autorka predstavlja sva očekivanja i nesigurnosti koje donosi odrastanje i život odrasle osobe, ispredajući svoja iskustva i doživljaje sa sasvim neočekivanog, jednogodišnjeg putovanja po Evropi, Južnoj Americi i Australiji koje je promenilo sve. Evo kako počinje… Rachel je sela na avion za Irsku, tamo upoznaje sinonim za ono što se zove free-spirit iz Australije koja je ubeđuje da mora da nastavi da neguje svoju novootkrivenu ljubav prema avanturi. Njih dve zajedno započinju neverovatno, epsko putovanje. Priča o sestrinstvu, ne stečenom nego pronađenom i stvorenom, i o otkrivanju samog sebe.

“Jedi, moli, voli” (Elizabet Gilbert)

Naravno da se ovo moglo očekivati. Ali ovaj put nije na listi zbog sjajnih predela, putovanja i hrane, i prave ljubavi koja ipak dođe, a to je ono u šta volimo da verujemo, već nečeg mnogo suštastvenijeg. Zato što nekada treba samo da naučimo kada je vreme to let go. Kada je kraj nečega stvarno kraj i nema toga što bi ga probudilo opet, to se oseti, kako kaže guru, ako gledaš očima srca kojima jedino treba verovati jer se jedino njima stvarno vidi. Odatle se oseti šta je pravo, a šta prosto ne valja. Šta treba pustiti, čemu se prepustiti, a znati tajnu formulu let go je najveća filozofija koja postoji. Zato što je vreme da pustimo leto, i prigrlimo novo doba i nove sebe, zato “Jedi, moli, voli”… još jednom.

Izvor fotografija: www.instagram.com

Cosmic Rider

Comments