Marvelov novi film Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings obiluje glumcima azijskog porekla, kao što su Simu Liu, Tony Leung, Benedict Wong, Meng‘er Zhang. Jedan od junaka koji je “krao” svaku scenu u kojoj bi se pojavio, svakako je Katy, Shang-Chijeva najbolja prijateljica, koju tumači Awkwafina – američka glumica i reperka. Gledaoci su je možda primetili u sporednim ulogama filmova Neighbors 2: Sorority Rising (2016), Ocean‘s 8 (2018), Crazy Rich Asians (2018) i Jumanji: The Next Level (2019). Awkwafina je veliki uspeh ostvarila kad je zaigrala glavnu ulogu u komičnoj drami The Farewell (2019), za koju je nagrađena raznim priznanjima od kojih se izdvaja Golden Globe – postavši prva Amerikanka azijskog porekla koja je dobila ovu nagradu za glavnu ulogu. Ali, budući da po uspešnosti filmskih ostvarenja Marvel/Disney produkciji nijedan studio trenutno ne može da parira – opravdano se može reći da Katy iz Shang-Chi predstavlja Awkwafininu dosad najprimetniju ulogu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AWKWAFINA (@awkwafina)

Poznata po sirovom humoru i upečatljivoj boji glasa (pozajmila je glas zmaju Sisu u Disneyjevom animiranom filmu Raya and the Last Dragon), Awkwafina se tek zahuktava, a ovo je ono što treba da znate o njoj…

Awkwafina nije njeno pravo ime

Iako joj umetničko ime zvuči kul, rođena je kao Nora Lum. U intervjuu za Into the Gloss, glumica je istakla kako je stvorila svoj alter ego “Awkwafina” kako bi se izborila sa sramežljivošću.

Diplomirala je novinarstvo

Pre filmske slave, Awkwafina je diplomirala novinarstvo na državnom fakultetu u Njujorku, potom radeći za Times Union i Gotham Gazette. Bila je i asistent publiciste u izdavačkoj kući Rodale. Uzori su joj bili Charles Bukowski, Anais Nin i Joan Didion. Nakon prve uloge u Neighbors 2: Sorority Rising, dopala joj se gluma, pa se opredelila da se u njoj oproba. Jasno je da nije pogrešila.

Višestrani kreativac

Awkwafina je napisala knjigu – putopis o Njujorku pod nazivom Awkwafina‘s NYC. Potpisala ju je svojim pravim imenom – Nora Lum. Karijeru u rep muzici započela je sa 13 godina, a pre toga je svirala trubu, pohađajući časove klasične i džez muzike. Njena pesma My Vag trenutno ima preko 6.5 miliona pregleda na YouTubeu. Prema navodima magazina Rolling Stone, zbog pesme je dobila otkaz na poziciji asistenta publiciste. Pored ovoga, na YouTubeu vodi talk-show u kom intervjuiše komičare u metroima i podrumima pića.

Comments