Regionalna celodnevna konferencija “Pro-femine”, održana je 4. aprila u hotelu “Hayat Regency”. Konferenciju je organizovao časopis “Lepota i zdravlje”. Za ovaj događaj se akreditovalo oko 50 medija iz zemlje i regiona, a na konferenciji je bilo oko 150 profesionalaca iz oblasti novinarstva, medija, književnosti, marketinga, medicine, estetske hirurgije, kao i univerzitetskih profesora i studenata, ali i predstavnika najuticajnijih kompanija i medijskih agencija. Konferenciju je otvorila Lidija Ćulibrk, urednica magazina “Lepota i zdravlje”.

Diskutovalo se o različitim temama i oblastima, između ostalog: o modi, estetskoj hirurgiji, književnosti, novinarstvu, ulepšavanju, negovanju i svim onim temama koje zaokupljuju jednu modernu i samosvesnu ženu. Da li samo žene žele mir u svetu i novu torbu? Predstavljamo vam neke od najzanimljivijih panela.

“Biti trudna u Srbiji”Aleksandra Novakov Mikić

Specijalista ginekolog-akušer Aleksandra Novakov Mikić govorila je o rizicima u trudnoći, kao i o novom načinu vođenja trudnoće, koji pacijentkinju postavlja u centar. Skrenula je pažnju prisutnima, da su rizici u trudnoći manji, ukoliko se na ovaj korak odlučimo do 30. godine. Iz straha da ne ugrozimo karijeru, u današnje vreme se rađanje odlaže. Nekada su porodice imale po devetoro dece, a danas su heroji oni koji se odluče na dvoje. Sve pacijentkinje moraju da dobijaju istu negu, gde god da žive. Moramo da donosimo “odgovorno informisane odluke i da budemo trudne ukoliko to možemo”, na šta je Snežana Dakić Mikić dodala: “I ukoliko imamo sa kim”.

Aleksandra Novakov Mikić Konferencija: Šta žene žele?

Budite odgovorni prema sebi i budućim naraštajima

“Smeh i suze estetske hirurgije”

Učesnici ovog panela su savršeno izabrani – jedni su bili za estetsku hirurgiju, a drugi protiv. Neki su okrivili medije za prenošenje lažne slike savršenstva, koja je fatalna za mlade. Naveli su i primer jednog časopisa u Nemačkoj, koji je namenjen tinejdžerima. Naime, u ovom časopisu je zabranjeno korišćenje fotošopa, koji doprinosi dodatnoj nesigurnosti tinejdžera. Suštinska želja svih nas je da izgledamo lepo, ali niko vas neće zaposliti samo zato što ste lepi i zgodni. Preparati za negu lica i tela nisu “čaroban štapić”. Pored preparata, potrebna nam je ona unutrašnja i konstantna nega. Ukoliko ste samo lepi, niste rešili sve probleme, jer ljudi sagledavaju vašu celokupnu sliku – rešavaju problem samo oni koji prihvate sebe, u skladu sa onim kako se osećaju. Pop pevačica Ksenija Mijatović je izjavila da je imala dva estetska zahvata (grudi i nos). Izjavila je da zbog onih koji su skloni preterivanju ne treba da osuđujemo one koji imaju meru. Suština je u tome da i ako odlučimo da nešto korigujemo na sebi – moramo zadržati sopstveni identitet. Ukoliko ste rođeni kao original, nemojte dozvoliti da budete kopija.

Ksenija Mijatović Konferencija: Šta žene žele?

Nikada ne preterujete sa estetskom hirurgijom, budite vi!

“Ženska tastatura: Koje autorke čitamo/ gledamo/ slušamo”

Jedna od tema koja je propraćena gromoglasnim aplauzom. Vedrana Rudan, Biljana Srbljanović, Vesna Dedić, Danica Vučenić, Tatjana Vehovec i Suzana Trninić govorile su o ovoj temi. U novinarstvu nije važno da li piše žena ili muškarac. Dobar novinar je advokat svoje publike, koji postavlja prava pitanja. Biljana Srbljanović je govorila o fenomenu “Velikog brata” i “Farme” u našem društvu, o ljudima koji pristaju da “budu zaključani za tri dinara, da bi postali poznati”. Zaključile su da mnogi od nas “žive” pomenute rijaliti eksperimente, te da često nismo “vlasnici sopstvenog života”. Biljana je skrenula pažnju i na neprofesionalno ophođenje pojedinih medija, koji kad prenose priče silovanih ili ubijenih žena, ponovo ih siluju i sahranjuju svojim tekstovima, bez ikakve novinarske etike. Vesna Dedić je govorila o problematici “ženskog pisma”, koje se često smatra za “laku i patetičnu literaturu”. Vedrana Rudan je svojim zanimljivim komentarima unosila humor, ali i bolnu istinu ovih tema: “Borite se muškim sredstvima! Mi samo kukamo, a ne preduzimamo ništa! Volite sebe i ne izvinjavajte se nekom što ste žena!”

Biljana Srbljanović Konferencija: Šta žene žele?

Tema koja je izazvala oduševljenje publike

Organizacija konferencije bila je na zavidnom nivou. Zanimljivi paneli, mnogo različitih mišljenja, pitanja i odgovora, koji su vodili ka istom cilju, ka tome šta žene žele.

Izvor fotografija: svet.rs, Tijana Banović


Tijana Banović je apsolvent srpske književnosti i jezika. U sebi skriva Petra Pana koji ne želi da odraste, koji bi samo da leti. Za svaki lonac ima odgovarajući poklopac.

Comments