Da li možete da zamislite da živa muzika svira melodičnu numeru, prelepa kubanka peva imperativnim glasom, peva o slobodi i ljubavi (ili slobodi u ljubavi pre će biti) na samo par metara od vas, a vi se okrećete u ritmu. Oko vas se smenjuju slike palmi, šarenih koktela, „old timer“ automobila, instrumenata, lica, osmeha… A i vi se smejete životu što vam je pružio priliku da posetite magično mesto kakvo je Kuba.

Kuba je najveće karibsko ostrvo i glavni grad je Havana. Dobro je da u prestonici provedete par dana, jer bez obzira na komercializaciju Havana ipak ima neku finu patinu i može se udahnuti još malo duha nekih prošlih vremena. Puzzle Grupa se potrudila da svoju ponudu obogati putovanjem na Kubu.

Putovanje na Kubu Puzzle group Kuba: Linda de mi vida

U Havani živi oko dva miliona ljudi, Španci su je otkrili u 15. veku i od tada je glavna strateška tačka u ovom području. Kako je vekovima važila za najpoželjniju luku, priželjkivali su je mnogi osvajači, a o ljutim borbama za njenu prevlast najbolje govore brojne tvrđave na ulasku u sam zaliv. Havana je melanholična prestonica koja ima svoju lepotu, ne onako ulickanu i skocanu, kao što to ima većina prestonica, nego je Havana prava, prirodna lepotica, sa svojom neurednom kosom od talasa okeana, musavih ulica, sjajnih šarenih prozora, trošnih kuća i prirodom koja buja. A kao i kod većine prirodnih lepotica, lepota dolazi iznutra. Tako i Havana svoju lepotu crpi iz energije njenih stanovnika i milih pogleda dece koja se bezbrižno igraju na njenim ulicama. Smešteni u Staroj Havani i na ovom mestu imate priliku da upoznate svakodnevni život kubanaca. Stara Havana je i najinteresantniji deo grada za turističko razgledanje. Protkana je trgovima, mini muzejima, suvenirnicama i tematskim restoranima. Na trgu Plaza Vechia je uvek živo i zanimljivo. Svaka kuća koja okružuje trg je pretvorena u mini muzej. Tu možemo naći muzej starih karata, camera oscura, “Mikrobeer“ pivnicu sa desetinama vrsta piva, više galerija i još mnogo interesantnih kuća-muzeja.

Puzzle Group Kuba Kuba: Linda de mi vida

Drugi poznati trg u Havani je Plaza del Armas, najstariji trg u Havani i datira još iz 16.veka. Na trgu dominira Palacio de los Capitanes Generales, maršalova kuća iz 18. veka gde je tadašnji guverner grada živeo. Danas se u guvernerovoj kući nalazi „Muzej grada“. Na ovom trgu se nalazi još i pijaca antikviteta koji su dosta popularni (kao da sve što oni poseduju nisu antikviteti) počevši od kola koja se na Kubu ne uvoze od nekih ’70-ih godina. Pravi je ugođaj voziti se tim udobnim i prostranim „old tajmerima“.

Kuba Puzzle group Kuba: Linda de mi vida

Na Kubi se oko svega morate cenkati, a to ćete najbolje naučiti prilikom kupovine suvenira. U staroj Havani u prizemljima kuća napravljene su suvenirnice. Svi suveniri na Kubi su autentični, ručno napravljeni, skromni i unikatni, obično izrađeni od prirodnih materjala (drveni old tajmeri, kutlače, kutije, majce i kape sa likom Čegevare…). Takođe, ovde uvek možete naći markirane tompuse koji se prodaju za male pare, ali pre toga morate naučiti da razlikujete duvan od bananinog lista kojim se pune tompusi jer su Kubanci skloni podvalama. Posebno dobar duvan se uzgaja u provinciji Pinal del Rio i u gradiću Vinjalesu koji je posebno poznat po plantažama duvana.

Puzzle group putovanje na Kubu Kuba: Linda de mi vida

U Pinjal del Rio se ide na izlet i mnogi ga smatraju najlepšim izletom na ostrvu, jer je ovaj predeo neverovatno egzotičan zbog bujnog zelenila i neobičnih oblika reljefa tipičnih samo za Kubu. Pored plantaža duvana ovde možete videti polja kafe, ananasa i banane. Poseban je ugođaj u Vinalesu popiti šoljicu tek ispržene kafe u jednom simpatičnom domaćinstvu gde nam domaćin objašnjava proces gajenja duvana, njegovo sušenje, obradu i konačno motanje u tompuse i ono što je svima omiljeni deo – degustacija domaćih tompusa.

Kuba Puzzle group1 Kuba: Linda de mi vida

Na Kubi su prisutni svi vidovi umetnosti, ali na slikarstvo se dosta polaže. U Havanskoj luci, blizu trga San Francisco se nalazi veliko, nekadašnje stovarište brodova (La Feria de Artesania) gde možete naći veliki broj umetničkih slika po vrlo povoljnim cenama. Međutim, ako ste i sami veliki mecena, onda će gradić Trinidad koji se nalazi u srcu Kube, na nekih pet sati vožnje od Havane, biti za vas Galerija Ufici na otvorenom.

Puzzle Kuba Havana Kuba: Linda de mi vida

Trinidad broji oko 70.000 stanovnika, a njegove kolonijalne, niske i šarene kućice čine da izgleda potpuno nestvarno. Zbog toga ga je UNESCO stavio pod zaštitu. Kroz grad se ide kaldrmisanim ulicama, lokalno stanovništvo jaše na konjima i sve izgleda kao da je vreme stalo. Mi ćemo imati prilike da jašemo kroz nacionalni park Topes de Colantes, gde nas posle opuštajućeg jahanja čeka osveženje na nekom od vodopada uz kafu lokalnog kafedžije. A pravo osveženje nas čeka na dvadesetak minuta od Trinidada, na plaži Ancon. Do ove rajske plaže se dolazi lokalnim taksijem. Ancon je duga peščana plaža, impresivno čista, sa samo jednim hotelom na njoj i par barova, koja vam vraća sliku o tome kako zamišljamo pusto ostrvo.

Kuba Puzzle putovanje Kuba: Linda de mi vida

Voda karipskog mora je prozirna i vidljivost je neverovatna, do 50 metara dubine. Suncobrani od pruća i konobar koji ide uz more, po belom pesku sa vašim koktelom koji se preliva iz visoke čaše, je scena koju ćete pamtiti. Uvek je pravo vreme za koktel sa rumom na Kubi. Iz Trinidada se odlazi na izlet u Santa Claru i obilazak Če Gevarinog muzeja, takođe i Sinfuegos kolonijalnog grada u kojem se nalazi najlepši delfinarijum na Kubi.

Havana Kuba Puzzle group putovanje Kuba: Linda de mi vida

Predstava i plivanje sa delfinima su nešto što ljudima ostaje za čitav život. Takođe se iz Trinidada ide u obilazak rajskih ostrva Cayo Bianco i Cayo Iguans. Ostrva su u Karibskom moru, njihove plaže su kristalno bele i svetlucave, od čisto belog peska koji je kontrast morskom plavetnilu. Ostrvo Cayo Iguanas prepuno raznih životinja, a naročito iguana.

Sada je „poslednji voz“ da uhvatite nit ove drugačije Kube, kada je još uvek netaknuta kapitalizmom, kada još uvek ljudi žive bezbrižno i pomalo lenjo. Kubanci ne strahuju za egzistenciju, nisu u ludoj trci za novcem.

Sada je prilika da vidite Kubu koja ima održiv sistem, koja peva i pleše u bilo koje doba dana.

Havana Puzle Group Kuba: Linda de mi vida

Kubu koja ima dovoljno, gde ne postoji neko ko odskače od ostalih, gde su svi jednaki.

Kubu koja naivno misli daće joj pad vladajućeg režima doneti spas. 

Jedna priča koja je opstala u ovom vremenu, sa svim njenim prednostima i manama, ali čija je energija posebna i ostaviće traga u vama koji ne bledi.

Uputite se sa Puzzle Group-om u jedan potpuno netaknuti i drugačiji svet:

Putovanje Kuba – u trajanju od 17 dana

Comments