Ponekad se u ne tako kulturnim razgovorima spomene da je neka žena laka. To ne mora biti samo razgovor između muškaraca, jer su i žene i te kako sposobne da ovako ocrne drugu ženu. I bude mi žao kad god čujem takve komentare ili one koji su u sličnom kontekstu.

U kolokvijalnom razgovoru, “laka žena” je ona koju je lako odvesti u krevet, ona za koju muškarac ne mora mnogo da se potrudi da od nje dobije šta hoće. Ima još mnogo drugih ružnih naziva za “lake žene” o kojima ne želimo da pričamo jer je sve to izuzetno uvredljivo i pogrešno, a svaki od njih ide u istom smeru.

Kada čujete ovaj gnusni izraz treba da znate da je osmišljen da ograniči žensku seksualnost. Da li ste primetili i da nam je sam jezik tako osmišljen. Kažemo da žena “daje”, što govori da je muškarac taj koji “uzima”. Šta ona uopšte daje? Zar seks nije čin između dve osobe na koje su obe entuzijastično pristale? Šta tu ima da se da?

Ako kažete “laka žena”, to govori da apsolutno nemate pojma ništa o ženskoj seksualnosti i da ste mizogini. Znači da živite u svetu gde žene ne vole seks, gde nikad nisu raspoložene za njega, da one moraju da se smiluju, pa da “daju” muškarcu. A muškarac, sa druge strane, sebe svodi na životinju koja ne zna da se kontroliše, ali i pored toga nemamo izraz “lak” muškarac.

Hajde da uprostimo. Žene “ne vole” seks, ako vole ili – još gore – ako menjaju seksualne partnere one su “lake”, a muškarci uvek žele seks i nikad nisu “laki”, samo su muškarci. Nadamo se da ste svesni koliko je ovakvo shvatanje pogrešno.

Pročitajte i ovo: Hajde da se oslobodimo stereotipa idealnog muškog tela

Ispada da žene ne sme da želi seks, da uživa u svojoj seksualnosti, da ima više partnera, jer će odmah da je prati glas da je “laka”. Dakle, ona mora da igra igricu, mora da se nećka, da čeka određeni broj dejtova kada će biti kulturno da ima prvi seks sa njim, jer se podrazumeva da on mora da se potrudi, jer ako se ne potrudi, ona je “laka” i on je nju “iskoristio”.

Svi muškarci, a i žene koji imaju ovakav pogled na seks su deo problema. Seks nije iskorišćavanje. Ako oba partnera žele seks onda je to, prosto, seks, a ako jedan ne želi, onda je to silovanje. Žene nisu “lake” jer žele seks, samo su seksualno aktivne. Da, sasvim je u redu ako žena samo želi intimne odnose, ne želi vezivanje, ne želi da se uda za vas, ne želi da vas više vidi posle samog čina i da normalno nastavi sa svojim životom.

To nije svojstveno samo za muškarce, ali iz nekog razloga društvo smatra da samo muškarci mogu da se ponašaju. Da li ste primetili da u ovom kontekstu, ako se žena ponaša kao muškarac, ona je “laka”. A stvar je u tome da se uopšte ne ponaša kao muškarac, već samo kao žena koja je svesna svojih potreba i ne želi da ih obuzdava da društvo ne bi o njoj mislilo da je “laka”.

Pročitajte i ovo: Nauka zvana: Kako započeti konverzaciju na Tinderu

Žena može samo fizički da bude laka, odnosno da može sa lakoćom da se podigne, recimo. Moralno ne, jer lakoća ništa ne govori o moralu. Seksualni partneri i seksualna želja nemaju veze sa moralnošću. Ona nije nemoralna ako je seksualno slobodna i mnogo je tužno što to kao društvo ne razumemo, već osuđujemo žene.

A njima se o svemu sudi, o njihovom izgledu, o tome da li su imale previše ili premalo partnera, o tome kako se oblače, da li žele ili ne žele da budu majke, kakva im je karijera, da li zarađuju manje ili više od muškaraca, da li su ljubazne ili ne… Predrasudama nema kraja, a tu gde ima predrasuda – nema pameti.

Naslovna fotografija: instagram.com/comely.way

Jovana Petković

Comments