Kada se 1991, kao dečkić od šest godina, kalio za volanom kartinga, musavi Hamilton (Lewis Hamilton) već je dobro znao kojim putem ide. Talentovani Britanac naredne godine osvojio je drugo mesto na nacionalnom prvenstvu, i to u konkurenciji odraslih, a četiri godine kasnije sreće šefa tima Meklaren (McLaren), vizionarski mu govoreći: “Dobar dan. Ja sam Luis Hamilton. Jednog dana hoću da vozim za vas.” Ron Denis (Ron Dennis), tada čelni čovek Meklarena, imao je njuh za talente, pa je malenom Hamiltonu ulio nadu: “Zovi me za devet godina i sredićemo nešto.” Danas je upravo Luis najsjajnija zvezda u istoriji britanske ekipe.

slika 16 Lewis Hamilton: Aždaja za volanom Formule 1

Brzina u krvi još od malih nogu

Kao dvanaestogodišnjak, Hamilton je bio uključen u program Young Driver Support, fabriku asova McLaren Mercedesa. Deceniju kasnije našao je svoje mesto pod suncem Formule 1, debitujući na Velikoj nagradi Australije. U toku 2007. četiri puta se popeo na šampionsko postolje, a prilikom osvajanja prve pol pozicije u karijeri, na VN Kanade, nije krio oduševljenje: “Ovo je najbolji osećaj koji sam ikada imao. Ne može da se poredi sa seksom. Ali ako moram, rekao bih da je osećaj bolji od seksa. Zaista jeste!” Te početničke godine, titula mu izmiče za dlaku. U odnosu na tadašnjeg šampiona, daleko iskusnijeg Kimija Raikonena (Kimi Räikkönen), falio mu je jedan jedini bod.

Jedan od najplaćenijih sportista današnjice godinu dana kasnije, 2008, ne propušta priliku da zgrabi titulu najboljeg na svetu i upisuje se u istoriju Formule 1 kao najmlađi šampion u istoriji. Nakon ovog trijumfa, izjavljuje da bi čitavu karijeru voleo da provede upravo pod pokroviteljstvom Meklarena.

U jednom trenutku, Luis Hamilton je sa nepunih 25 godina u rukama držao desetak svojih biografija, a autobiografija “Moja priča” pobrojala je milionske tiraže. Pored takmičarskih uspeha, javnost je zaintrigirao i burnim privatnim životom, kao i kontroverznom ličnošću. Punio je stranice svetske štampe, počevši od ljubavnih zapleta, preko večitog isticanja svoje superiornosti, neslaganja sa rukovodstvom i kolegama, do selidbe u Švajcarsku, gde je porez na luksuz neuporedivo manji u odnosu na rodnu mu Britaniju.

slika 24 Lewis Hamilton: Aždaja za volanom Formule 1

Hamilton je danas jedan od najpopularnijih ljudi u Velikoj Britaniji

Luis je žario i palio auto-trkama, ali ništa manje vatren nije bio ni u ljubavnim aferama. Karijera u najbržem cirkusu donela mu je slavu, novac i popularnost, a harizmatični Britanac postao je i magnet za žene. Između ostalog, na listi onih kojima je slomio srce našle su se i Naomi Kembel (Naomi Campbell) i Deni Minog (Dannii Minogue), kao i turska manekenka Kemre Mirel (Cemre Mirel). Upravo je Mirelova otkrila i pikanterije iz Hamiltonove spavaće sobe, ističući da je “sjajan u krevetu, da voli da posipa voćem njeno golo telo, i da bi mu na skali od 1 do 10 za umeće u seksu dala ocenu 11.”

Velika ljubavna priča, koja je najviše obradovala novinare, jeste ona sa jednom od najlepših žena planete, proslavljenom Nikol Šerzinger (Nicole Scherzinger). Na zadnjem sedištu Hamiltonovog automobila završila je 2008, a i dan-danas je ova popularna pevačica izabranica njegovog srca.

slika 33 Lewis Hamilton: Aždaja za volanom Formule 1

Luis i Nikol - ljubav za ceo život?

Prethodna sezona Hamiltonu nije donela očekivane uspehe, ali bez obzira ne rezultat, uspeo je da sačuva ono što ga je od starta upisalo u najblistavije asove. A šta je to što, pored nepresušnog talenta, temperamentnog Britanca toliko izdvaja od ostalih vozača u karavanu? Formula 1 iznedrila je ovih godina možda i bolje vozače, ali ne i vozače sa toliko zaljubljenosti u brzinu, pasije, žara i hrabrosti, jednom rečju – vozačke genijalnosti. Uprkos navodima mnogih u karavanu da je Hamiltonov stil vožnje previše agresivan, gotovo ludački, realnost je da je baš on jedini koji vozi onim načinom koji su legende Formule naslednicima u bolidima ostavili u amanet. Na stazama juriša srcem, vozeći, doslovno, ne obazirući se na točkove, bodove ili kazne, i pružajući trkama žustrinu i uzbudljivost, trudeći se da uvek pretekne protivnika.


Stefana Pavlović: “Jer ja sam za teatre sa mnogo srca i vatre, teatre smeha i suza, gde nikad ne vlada red, gde ima i svađe, i pesme, i vriske, i aplauza. I kraj se ne zna unapred!”

Comments