Osećanje zaljubljenosti, kao i razvijanje ljubavi i povezanosti, može da se ispita u laboratoriji, vidi na skeneru, očita na mernim instrumentima kojima barata nauka. Naučnici su se bavili ozbiljnim istraživanjima, da bi utvrdili činjenice o hemiji zaljubljenog mozga.

Donatella Marazziti, profesor psihijatrije i direktor laboratorije psihofarmakologije na Univerzitetu u Pizi, utvrdila je da su rani stadijumi  romantike povezani sa smanjenim nivoima neurotransmitera serotonina i serotoninskih receptora. Manjak ovih molekula je takođe primećen i kod ljudi koji imaju opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Pošto zaljubljenost i opsesivno-kompulsivni poremećaj  (sa različitim stepenima) mogu da dovedu do osećanja teskobe i preteranog razmišljanja o jednoj stvari (osobi), rane faze zaljubljenosti u mozgu stvaraju privremeni oblik opsesivnog ponašanja. Pored smanjivanja navedenih molekula, u mozgu se povećava nivo serotonina koji je odgovoran za stres, a tek se nakon 12- 18 meseci veze ovi molekuli vraćaju na normalu.

U svakoj fazi veze postoje prepoznatljivi obrasci unutar mozga.

Prva faza – požuda

Posmatrajući prvu fazu ljubavi sa aspekta hemije, prva reakcija na drugu osobu je požuda. Ovom fazom upravljaju testosteron i estrogen, muški i ženski hormoni koji utiču na seksualnu želju i telesnu čežnju. U početnoj fazi najbitniju ulogu igra fizički izgled i miris partnera.

Fizički izgled

Nikome nije prijatno da prizna koliko mu je važan izgled partnera, jer ne želimo da mislimo o sebi kako smo površni. Kroz opsežna istraživanja evolucioni psiholog Devendra Singh sa Univerziteta u Teksasu otkrio je da, u proseku, muškarci preferiraju žene sa užim strukom i bujnijim bokovima i to važi za bilo koju žensku konstituciju i težinu, kao i za sve kulture i nacionalnosti.

Profesor psihologije Robert Kurzban sa Univerziteta u Pensilvaniji dodaje da BMI (indeks telesne mase) i simetrija lica igraju ulogu u opštoj atraktivnosti. Muškarci obično traže BMI i karakteristike lica koje upućuju na plodnost, zdravlje i mladost. Žene obično traže BMI karakteristike koje upućuju na muževnost, snagu, zdravlje, a procenjuju i sposobnost za brigu i staranje o porodici (socijalni status, plata, obrazovanje).

Muškarci više reaguju na vizualnu stimulaciju, dok su ženama privlačniji muškaraci sa visokim društvenim statusom. Sve se to, naravno, događa u našoj podsvesti.

Feromoni

Miris i feromoni imaju mnogo uticaja na izbor partnera, iako toga nismo toliko svesni. Profesor Claus Wedekind sa Univerziteta u Bernu u Švajcarskoj, otkrio je da žene privlači miris muškaraca čiji je imunitet drugačiji od njihovog. Takođe je ustanovljeno da žene najviše privlače muškarci čiji je miris najsličniji mirisu njihovog oca.

Industrija parfema itekako koristi ova saznanja, pa upotrebljava feromone kako bi usavršila (i prodala) svoje proizvode.

670 3 Ljubav, zaljubljenost i hemija   zašto se zapravo zaljubljujemo?
Comments