Kontrola misli, samoregulacija osećanja, usredsređenost i fokus, mantre su savremenog načina života, koje stalno sebi ponavljamo, nastojeći da ih manifestujemo kroz razmišljanje, akcije i ponašanje. Kada smo rasejani ili dozvolimo da nam misli odlutaju, osećamo se gotovo kao da smo počinili neki greh. Ali, ne moramo i ne možemo uvek imati fokus. Lutanje misli nije zabranjeno i nepoželjno – zapravo, veoma je dobrodošlo, iz nekoliko dobrih razloga.

Često se borimo sa koncentracijom i distrakcijama i naučeni smo i ohrabreni da obuzdavamo um i sprečavamo lutanje misli, raznim strategijama i tehnikama koje promovišu fokus. Ali, zašto se toliko borimo? Da li sprečavamo sanjarenje i lutanje misli koje su našem umu i duhu potrebni?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Setite se kako ste se osećali i u kakvom ste mentalnom stanju bili poslednji put kada ste imali „aha“ doživljaj. U jednom trenutku ste rasejani, totalno van fokusa, ne razmišljate ni o čemu posebno, misli vam lutaju, duh pluta, a narednog momenta doživljavate trenutak jasnoće. Odjednom imamo dubok uvid, razjašnjava nam se nešto što nismo mogli da shvatimo dok smo o tome razmišljali, imamo odličnu ideju i znamo šta treba da učinimo.

Ali mi ne znamo odakle je taj uvid, razumevanje, ili ideja došla – ne možemo da „uđemo u trag“ toj jasnoći, jer je nastala kada smo se prepustili lutanju misli, van mentalnih granica u kojima smo navikli da se krećemo.

Prednosti koje omogućava lutanje misli

Otvaramo se ka srećnim mislima

Kada nismo zaokupljeni poslom, dugim listama obaveza, pod pritiskom brojnih odgovornosti i zadataka, možemo se osećati iscrpljeno i život nam može izgledati siv i bezličan. Samo radimo i trudimo se i nema ničeg vrednog, zbog čega bismo bili uzbuđeni i srećni. Ali kada lutanje misli preovlada nad negativnim razmišljanjem, pojaviće se neke srećne pomisli, slike, setićemo se nečeg što nam je bilo zabavno i smešno, a to će nam popraviti raspoloženje. Ponekad u sanjarenju kreiramo scenarije koji nas čine srećnim – maštamo o pozitivnim ishodima i ostvarenim čežnjama, posle čega se osećamo dobro, kao posle nekog lepog sna.

Pročitajte i ovo: Niste lenji ako dozvolite sebi da se odmorite

Lutanje misli poboljšava naše performanse

Prosečna ljudska pažnja traje 8 sekundi, pokazala su istraživanja – sa takvim fokusom, više smo nalik ribicama iz akvarijuma, nego efikasnim mašinama, u koje pokušavamo da se pretvorimo. Stalno su nam potrebne pauze između perioda produktivnosti – zato što smo ljudi, a ne kompjuterski programi. Lutanje misli dešava se samo od sebe, kao da mozak „uključuje hlađenje“ kad pređemo preko granica raspona svoje pažnje.

Ne možemo svaki put kad nam je potreban trenutak odmora, da uživamo u suncu na plaži, ali ništa nas ne sprečava da maštamo o tome – možemo da se opustimo za trenutak i pustimo um da lebdi. Lutanje misli nam omogućava da se na kratko odvojimo od zadatka i da budemo produktivniji kad se vratimo – razbijanje fokusa može imati onaj „aha“ učinak i pomoći nam da poboljšamo svoje veštine rešavanja problema.

Lutanje misli olakšava divergentno razmišljanje

Za kreativan pristup rešavanju problema, ili bavljenje kreativnim zadacima, potreban vam je divergentan način razmišljanja, kojim pristupate problemu sa svih strana, istražujući sva moguća rešenja, dok ne nađete ono koje optimalno u datoj situaciji. Lutanje misli podstiče divergentan način razmišljanja, a on otvara vaš um za beskrajne mogućnosti i kreativnost.

Divergentno mišljenje možemo shvatiti kao oblik „brejnstorminga“ koji imamo sami sa sobom – nasumična rešenja se pojavljuju kada ne razmišljamo o problemu, već se mentalno krećemo u raznim pravcima oko problema.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

U redu je pustiti svoj um da luta

U savremenom svetu fokus je na meditaciji, pažnji, kontroli misli i lutanje misli zvuči neozbiljno i potkopavajuće, kao da tom aktivnošću poništavamo važnost raznih disciplina držanja pažnje i svesnosti. Ali suprotne aktivnosti zapravo nisu suprotstavljene i sve imaju svoj praktičan značaj.

Bez obzira da li pokušavate da smislite preokret u sledećem poglavlju svoje knjige, ili da osmislite najefikasniju putanju povratka s posla i redosled kojim ćete obaviti sve što ste usput planirali, isključivanje fokusa i lutanje misli moglo bi da vam donese rešenje koje tražite. Što nikako ne isključuje i ne umanjuje dobrobiti koje imate od redovne meditacije i strategija svesnosti i fokusa, koji su vam potrebni kada obavljate neki zadatak, ili se suočavate sa nekom neprijatnom situacijom.

Kada osetite da se mozak isključuje, prepustite se – shvatite ko kao samoregulaciju uma i pustite ga da odluta, da biste videli kuda će vas odvesti.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro prepuštati se maštanju i sanjarenju

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments