Ne morate dugo i temeljno poznavati nekog – dovoljno je da pažljivo posmarate njegovo ponašanje u raznim situacijama da biste stekli (ispravne) utiske o tome kakva je to osoba. Male stvari odaju mnogo ako se fokusirate i vežbate da ih „čitate“, a ova veština je posebno od pomoći kada pokušavate da procenite nekog ko vam se sviđa (i ne želite da pogrešite).

Obratite pažnju na to kako osoba učestvuje u razgovoru – da li vas prekida i ne primećujući šta čini, ili vas prekida i izvinjava se? Da li je u stanju da sasluša i promisli, da se osloni na ono što ste govorili, ili samo prati tok svojih asocijacija i dodaje još jednu temu (ili je menja). Na ovaj način možete da vidite koliko je neko otvoren i komunikativan, da li je dobar slušalac, ili više voli da sluša sebe, a sagovornici su mu uglavnom publika. Mnoge veoma šarmantne osobe zapravo „koriste“ sagovornike da se inspirišu i „prospu“ svoj šarm (inteligenciju, duhovitost) i u suštini su hladne i sebične i nemaju dovoljno empatije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Noisetier (@thenoisetier)

Kako neko reaguje na grešku, odnosno, da li priznaje grešku, ili nekako pokušava da se izvuče, da se prikaže kao žrtva neke situacije, ili da nekome prebaci krivicu – govori o tome koliko je ta osoba manipulativna, to jest, da li je poštena i odgovorna.

Reakcija na vaše izjave i osećanja – da li vas, kada izjavite da vas nešto zanima, da ste zbog nečeg vrlo uzbuđeni i srećni, podržava u tome, da li deli vašu radost (da li mu je drago), ili vas ignoriše (menja temu). Takođe, ako vas nešto brine i plaši, da li „minimizira“ vaša osećanja, ili pokušava da vas razume i uteši. Da li vam postavlja pitanja o tome što izlažete (kako se osećate) ili samo čeka da završite i da promeni temu? Kada je nekome neprijatno sa vašim intenzivnim osećanjima, on se oseća ugroženo, jer verovatno ne poznaje bliskost i beži od nje (ne predaje se).

Kako neko govori o drugima, o onima koji nisu tu da ga čuju, najviše govori o toj osobi. Slušajte pažljivo – da li osuđuje, da li je pod nabojem, ima li pakosti ili ljutnje u tome što govori, da li druge nipodaštava i ističe njihove loše osobine, ili pokušava da razume njihove motive i ponašanja (i da ih opravda). Kod drugih nas najviše nervira i ljuti ono što ne volimo kod sebe, imajte to u vidu!

Kako neko reaguje kada se suoči sa odbijanjem. Ako loše reaguje kada naiđe na granice i kada mu neko kaže NE, to je crvena zastavica koju ne smete ignorisati.

Koliko dugo neko može da razgovara o nekome ili nečemu drugom (osim o sebi), govori o egocentričnosti, odnosno, širini duha. Iznenađujuće mnogo ljudi voli da priča o sebi, ili prosto voli da priča – i sluša zvuk svog glasa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Noisetier (@thenoisetier)

Slabosti u karakteru, odnosno vrline, jasno su vidljive kroz nečije osnovne interakcije sa ljudima u svakodnevnom životu – sa konobarima, prodavcima, komšijama… Takođe, odnos prema starijima, deci i životinjama je vrlo jasan pokazatelj veličine nečijeg srca.

Da li je miran u razgovoru, ili se vrpolji i pokazuje gubitak koncentracije kada treba da sluša. Nivo pažnje koji neko ima u kontaktu sa drugima (ili u razgovoru sa vama) je veoma bitan.

Da li razmatra tuđe ponašanje i priča o drugima (ogovara) ili je skloniji tome da gleda svoja posla (i nikoga ne osuđuje).

Koliko je dobar vozač – da li poštuje propise, da li se nervira zbog nepažnje drugih vozača, ukazuje na odgovornost i pokazuje u suštini, koliko možete da se osećate bezbedno pored nekog.

Kako reaguje kada nije u centru pažnje, nije glavni u društvu, ili najbolji u nečemu. Kao i kako neko reaguje na neslaganje – ako nečije neslaganje shvata lično, lako se ljuti i vređa, to nije osoba u čijem je društvu prijatno.

Pratite govor tela, on otkriva koliko se osoba oseća dobro sama sa sobom, koliko je samouverena, kao i koliko se prijatno oseća u vašem prisustvu.

Naslovna fotografija: instagram.om/thenoisetier

Brankica Milošević

Comments