Od 12. juna, na AppleTV+ platformi ćete moći da pogledate mini-seriju Presumed Innocent, u kojoj glavnu ulogu tumači glumac prodornih očiju – Jake Gyllenhaal. Tim povodom, Jake je ovog ponedeljka naš man crush!

Inspirisana romanom Scotta Turowa i istoimenim filmom iz 1990. godine, Presumed Innocent je priča o ubistvu koje uzdrma kancelariju tužioca u Čikagu – kad je neko od njih osumnjičen za zločin. Serija istražuje opsesiju, seks, politiku, moć i granice ljubavi, dok se optuženi (Jake Gyllenhaal) bori da održi porodicu i brak na okupu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Apple TV (@appletv)

Jake Gyllenhaal nas je osvojio svojim talentom i ulogama u raznolikim žanrovima, a takođe se često pisalo i o njegovom privatnom životu. Saznajte nešto više o njemu!

Jake Gyllenhaal: Uspon do slave

Jake je rođen 19. decembra 1980. u Los Anđelesu. Majka mu je filmska producentkinja i scenaristkinja, a otac režiser. Glumica Maggie Gyllenhaal, njegova starija sestra, pojavila se sa njim u filmu Donnie Darko. Njegov otac je švedskog i engleskog porekla i potomak je švedske plemićke porodice Gyllenhaal, dok mu je majka Jevrejka.

Prvi put se pojavio na filmu kao dete – u komediji City Slickers 1990. godine. U narednim godinama, roditelji su mu dozvolili da ide na audicije, ali su mu redovno zabranjivali da ih prihvata ako bude izabran. Nekoliko puta mu je dozvoljeno da se pojavi u filmovima svog oca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GINORI 1735 (@ginori1735)

Njegovi roditelji su insistirali da radi letnje poslove da bi se izdržavao, pa je tako radio kao spasilac i prevoznik u restoranu kojim je upravljao porodični prijatelj. Pohađao je Univerzitet Kolumbija, gde je njegova sestra bila apsolvent, a na kojem je diplomirala njegova majka, dok je on studirao istočnjačke religije i filozofiju.

Odustao je nakon dve godine zbog glume, a njegova prva velika uloga bila je u filmu October Sky (1999), dok mu je ipak druga velika uloga donela globalnu slavu – u filmu Donnie Darko (2001). Usledilo je mnoštvo uspešnih ostvarenja: The Good Girl, Brokeback Mountain, Zodiac, Rendition, Brothers, Prince of Persia: The Sands of Time, Love & Other Drugs, Nocturnal Animals, The Day After Tomorrow, Life… Često se nalazio na listama najlepših i najpoželjnijih glumaca.

Zanimljivo je da je njegov kum na rođenju bio slavni glumac Paul Newman, dok mu je kuma bila Jamie Lee Curtis, dok je on sam kum ćerki Heatha Ledgera i Michelle Williams.

Jake politički aktivan i podržava Demokratsku partiju, a takođe i ekološki aktivista. Od 2018. Jake je u vezi sa manekenkom Jeanne Cadieu, koja je 16 godina mlađa od njega.

Pre toga, bio je u kratkoj vezi sa Taylor Swift, Reese Witherspoon, Natalie Portman, dok je imao dvogodišnju romansu sa Kirsten Dunst.

“Način na koji se ponašate prema ljudima važniji je od posla koji radite. Velikodušnost, ljubaznost i strpljenje će vas odvesti tako daleko: to je najveća lekcija koju sam naučio”, rekao je Jake.

Pročitajte i ovo: Na talasu uspeha: Ovo su trenutno najperspektivnije mlade nade Holivuda

Naslovna fotografija: instagram.com/gyllenhaal.pics

Božica Luković

Comments