Richard Madden je škotski glumac, blizanac u horoskopu i naš #ManCrushMonday!

Richard je rođen i odrastao u Renfrewshireu, grad koji se nalazi blizu Glasgowa, a studirao je na Royal Scottish Academy of Music and Drama Glasgowu. 

Svoju karijeru je započeo još kao dete, mada je nakon završetka studija se vinuo u glumačke vode još više kroz pozorište kada je 2007. godine bio na turneji sa Shakekspeare’s Globe Company, gde je tumačio ulogu Romea Romeo and Juliet predstavi. Tu istu predstavu je reprizirao 2016. godine u West Endu, gde mu se pridružila u ulozi Julije njegova koleginica Lily James. 

Nama je Richard poznat po ulozi u Game of Thrones, koja ga je probila na svetsko tržište, gde je tumačio lik Robb Starka od 2011. godine do 2013. godine. U toku ovog perioda, istovremeno je glumio i u seriji Sirens koja je išla na Channel 4 Britaniji i u BBC drami Birdsong.

Kao da nam ovo nije dovoljno, ovaj glumac je dobio ulogu princa u live-action Disneya u filmu Cinderella. Film je premijerno krenuo da se prikazuje u martu 2015. godine, a pre toga je pod svojim pojasom ovaj glumac već imao Screen Actor Guild nagradu zbog mini serije Klondike. U međuvremenu se vraća u pozorište, koje je bilo njegova prva ljubav kada je u pitanju gluma, sve dok nije povredio noguu toku predstave što stavlja pauzu na njegovu karijeru u pozorištu, barem.

Iako je sa Game of Thrones osvojio srca fanova širom sveta, ipak je najveću kritičku prihvaćenost doživeo nakon što je počeo da glumi u BBC triler seriji Bodyguard. Nakon velikog spektra popularnosti u Velikoj Britaniji, ovaj show se našao i na Netflixu prošle godine u oktobru, što mu je donelo još veću popularnost.

Comments