Upoznajte Mariju Pasuljević, business development menadžerku Nordeusa, koja nam pokazuje da je moguće biti svetski uspešna, sposobna i jaka poslovna žena i “world wide player” – sve ukoliko vredno radite i verujete u svoje ciljeve. Svoje globalno poslovno iskustvo, koje je stekla radom, kako u Švedskoj tako i u Americi i Francuskoj, prenela je na svoj rad u Beogradu, želevši da se vrati u državu iz koje je potekla i da svoj doprinos jednoj srpskoj kompaniji – u trenutku kada mnogi odlaze iz naše države i biraju da rade u inostranstvu. Ona je rođena u porodici srpskih roditelja u Švedskoj, ali ceo svet joj je, može se reći bio “kolevka”, jer se obrazovala u Americi i Italiji, a sada je odlučila da se nakon mnogih putovanja i promena lokacija, sa porodicom skrasi u Beogradu. Sve o njenim bogatim poslovnim iskustvima, egzotičnim putovanjima i budućim planovima, saznajte u nastavku intervjua.

340A0662 Marija Pasuljević: Najvažnije poslovne odluke u životu donosila sam spontano

WANNABE MAGAZINE: Zanimljiv i neobičan životni put vas je doveo nazad u Srbiju, da otkrijete ili pak da pustite svoje korene?

MARIJA PASULJEVIĆ: “Dok čovek planira, Bog se smeje” – izreka koja na svim jezicima ima isto značenje, uvek me podseti na to da moji životni planovi moraju biti fleksibilniji, jer nikad ne znaš gde će te put odvesti. Dešavalo mi se da dobijem poslovnu ponudu koja se ne odbija, potpuno spontano i takoreći slučajno, pa sam savladala tehnike brzog i lakog pakovanja i prilagođavanja za nove avanture i nova životna poglavlja, koja su mi se često nenadano otvarala. Najvažnije poslovne odluke u životu donosila sam spontano, što nije svojstveno meni, koja za sebe umem da kažem da sam Excel tabela u ljudskom obliku (smeh). Tako nenadano desio se i Beograd u kojem zbog poslovne prilike planiram da se zadržim neko vreme.

WANNABE MAGAZINE: Da krenemo sa pričom ispočetka – ko je Marija Pasuljević? Gde ste rođeni i kako biste opisali svoje detinjstvo?

MARIJA PASULJEVIĆ: Marija Pasuljević je savim obična, jednostavna devojka, koja možda živi baš u stanu pored vas. (smeh) Odrasla sam u divnom porodičnom okruženju, koje bih poželela jednoga dana i svojoj deci. Roditelji su i bratu i meni usadili osnovne životne vrednosti i postulate na koje sam ponosna. Uvek su nas učili da su ulaganje u sebe, školovanje i postizanje dobrih rezultata, put kojim treba ići u životu, što je i brata i mene dovelo do ozbiljnih i dobrih pozicija, kako poslovno, tako i privatno. Odrastanje u Skandinaviji dalo mi je jednu vrstu ozbiljnog pristupa životu i radu, dok mi moje poreklo daje jednu topliju crtu. Vremenom sam, shodno životu na različitim meridijanima, usvajala ono što mi je najviše prijalo iz svake kulture sa kojom sam imala dodira, trudivši se pritom da proširim shvatanja, možda promenim neka ubeđenja, postanem mudrija i jaka žena na koju su roditelji ponosni. Proces učenja se ne završava, jer kako je rekao čuveni američki industrijalac Henri Ford: “Svako ko prestane da uči je star, bilo da ima dvadeset ili osamdeset godina”. Ja svakim danom učim, jer na kraju dana znanje je najveće bogatstvo. Pored porodice, razume se.

WANNABE MAGAZINE: Koje jezike govorite? Koji se jezici govore u vašoj porodici?

MARIJA PASULJEVIĆ: Imala sam sreću da sticajem životnih okolnosti i boravkom na različitim područjima usavršim više jezika. Švedski jezik mi je takoreći maternji, ili onaj na kojem najspontanije komuniciram. Pored njega, skoro pa jednako dobro govorim engleski i srpski. Znanje ova tri jezika, praktično od rođenja, donelo je mnogo zanimljivih anegdota našoj porodici. Roditelji su sa nama razgovarali na srpskom, sa bratom skoro uvek pričam na švedskom, a ukoliko brat, njegova supruga i ja nešto “planiramo”, razgovor bi uvek bio na engleskom. Dešava se često da rečenicu počnem na jednom, nastavim na drugom i završim na trećem jeziku. S obzirom na to da sam odrasla uz švedski, i zbog njegove sličnosti sa norveškim i danskim, bez poteškoća se po potrebi koristim i tim skandinavskim jezicima. Studije u Italiji pomogle su mi da savladam osnove italijanskog, koji planiram da i dalje usavršavam. Nemački sam učila šest godina, ali ga ne govorim tako dobro kao gore navedene jezike. Ono što svojoj deci možete dati pored dobrog vaspitanja i podrške za stalnim usavršavanjem je i učenje jezika od malih nogu. Smatram da je to u današnje vreme esencijalno. Pored poslovnih prilika koje vam se otvaraju, jezik je ključ upoznavanja drugih kultura i bogaćenja i građenja sebe kao ličnosti.

340A0678 Marija Pasuljević: Najvažnije poslovne odluke u životu donosila sam spontano

WANNABE MAGAZINE: Kako je došlo do toga da iz Švedske odete na školovanje u Ameriku?

MARIJA PASULJEVIĆ: To je praktično bio dečji san i velika želja od najmlađih dana. Čim su se stekli adekvatni uslovi otisnula sam se put tog uzbudljivog kontinenta. Za Ameriku, odnosno  Njujork, me vežu divne uspomene, i na privatnom i na profesionalnom planu, jer sam tamo dobila svoj prvi posao. Sa tom stranicom, moja knjiga je postala bogatija i za iskustva iz Azije, nakon čega sam se vratila u Evropu. Jako sam vezana i za Milano, u kojem sam odbranila svoj prvi master i koji je mom životu dao još jedan značajan ugao. Ljudi koje sam tamo upoznala su postali prijatelji za ceo zivot, a Milano, taj divni grad mode, će ostati moja ljubav, recimo, na drugi pogled.

WANNABE MAGAZINE: Čime je Njujork osvojio vaše srce?

MARIJA PASULJEVIĆ: Jedno je sigurno, nigde na svetu ne postoji mesto kao što je Njujork. To je grad u koji se ili odmah zaljubite ili vam se nikada i nikako ne dopadne. Nema između. Lično sam se u njega zaljubila na prvi pogled i od tada, ta ljubav traje i jaka je… neraskidiva. Iako ga ne posećujem više toliko često, iznova se u njega zaljubljujem svaki put kada moje noge kroče na aerodrom. Prvi put sam išla sa roditeljima kada sam imala 15 godina, što je za tadašnju mene tinejdžerku bilo ostvarenje sna. Nezaboravno iskustvo. Nekoliko godina kasnije, selim se u Njujork i krećem da istražujem svaki njegov ugao. Od njega sam dobijala vetar u leđa, što je rezultiralo odličnim poslovnim prilikama i karijerom, nezamislivom za taj stadijum poslovnog života. Uvek ću mu biti zahvalna na šansi i veri u mene.

Comments