WANNABE MAGAZINE: Gde vas je zatekla globalna pandemija i kako se to odrazilo na vaš posao, način razmišljanja i lični život? Čemu su vas naučile okolnosti u kojima se ceo svet našao?

MARIJA PASULJEVIĆ: Posle jako mnogo poslovnih putovanja, nakratko sam došla u Beograd, i to u momentu kada se ceo svet našao pred velikim ispitom u susret moćnom i neistraženom neprijatelju. Beograd je u tom trenutku delovao kao najmanje ugrožen deo Evrope, te sam u dogovoru sa roditeljima odlučila da na neko vreme odložim kofere i ostanemo svi zajedno ovde, što se ispostavilo kao dobra odluka. Za mene je velika promena bila sama činjenica da više ne putujem. To me je u momentu uplašilo, ali mi je nakon prvog šoka zapravo i veoma prijalo. Činjenica da sam duže bila u svom stanu, a ne avionu ili nekom novom hotelu me je jako usrećila. Shvatila sam da predugo nisam bila “kod kuće”. Možda najbitniji momenat u svemu je da sam posle mnogo godina imala vremena za sebe, da postavim nove prioritete, neke nove ciljeve, pogledam se u ogledalo i zapitam se gde sam, gde idem i šta želim. Još bitnije je predivno vreme koje sam provela sa roditeljima, koje sam viđala dva puta godišnje. Kada se dese stvari poput ove pandemije, koje menjaju živote iz korena, shvatite mnogo toga. Shvatite da nije važna utakmica koja se igra, već sa kim je vi gledate.

WANNABE MAGAZINE: Pored toliko različitih poslova kojima ste se bavili, imate li neke hobije i interesovanja, van profesionalnog života? Uspevate li u Beogradu da zadovoljite svoje kulturne i društvene potrebe? Šta vam se ovde najviše sviđa, a šta vam teško pada?

MARIJA PASULJEVIĆ: Sve ono balkansko u meni, koje nisam ni znala da postoji u toj meri, najviše dolazi do izražaja u Beogradu. Uvek sam mnogo ulagala u prijateljstva i trudila se da ih održim, a ovde je to lakše nego bilo gde. Beograd ima tu stranu društvenog života, koju nema nijedan drugi grad na svetu. Spontanost u druženju, lako dogovaranje i uvek nekog ko je dostupan da sa vama bas u tom momentu popije kafu, za mene su neprocenjiva iskustva. Pandemija nam ne dozvoljava da, kao ranije, posećujemo koncerte, pozorišne predstave ili izložbe, ali kao i svi drugi pokušavam da nađem modus kako bih ispunila svoje vreme na interesantne i kreativne načine. Svakodnevno treniram, ali se ne odričem ni svoje omiljene čaše vina na terasi stana uz dobru knjigu i kvalitetnu muziku.

340A0808 Marija Pasuljević: Najvažnije poslovne odluke u životu donosila sam spontano

WANNABE MAGAZINE: Kakvi su vam dalji planovi i šta mislite, hoće li opet doći vreme kada ćete moći sve da isplanirate mesecima unapred?

MARIJA PASULJEVIĆ: Prvi put u životu nemam plan. I to mi jako odgovara. Zasad sam ovde, srećna, ispunjena i veoma zadovoljna. Uživam u novom poslu okružena veoma profesionalnim ljudima. Kao neko ko je imao isplaniran život i osam meseci unapred i čija dnevna rutina nije dozvoljavala ni tračak fleksibilnosti, ne žalim mnogo za tim periodom. Apsolutno mislim da poslovno možemo funkcionisati podjednako efikasno, kao i pre korone, ukoliko maksimalno koristimo nove tehnologije koje nam se nude. Poslovna putovanja i sastanci će, pak, morati malo da sačekaju.

WANNABE MAGAZINE: Kada bi se pojavio duh iz lampe da vam ispuni jednu želju, šta biste tražili?

MARIJA PASULJEVIĆ: Iako se trudim da maksimalno ugodim sebi, uvek ima želja za koje je potreban duh iz čarobne lampe. Ipak, ja sam bajkoviti tip, pa u slučaju da se duh pojavi, ne bih imala jednu već knjiški tri želje. Jedna od želja bi zasigurno bila i leteći ćilim, koji bi mi dao šansu da svet upoznam iz druge perspektive. O onoj najvećoj želji ipak ne bih previše pričala, bar ne dok je duh ne ostvari. Nakon toga ću je vrlo rado i sa vama podeliti.

WANNABE MAGAZINE: Da li ste se, za razliku od mnogih koji su otišli iz Srbije, vratili zato što, zapravo, nikada i niste otišli?

MARIJA PASULJEVIĆ: Kad se osvrnem iza sebe, vidim jedan dugačak, trnovit, neobičan put, pun različitih iskustava, oluja i pučina. Put koji me je izgradio u osobu koja sa vama razgovara. Zaokružila sam jedan deo života i nastanila se u belom gradu, u kome se osećam dobro. Nisam sigurna šta nosi svaki novi dan i budućnost koja je u današnje vreme pomalo strašna i nepredvidiva. Znam jedino da, iako nisam baš ovako planirala, sve zapravo bude onako kako treba da bude. Ne zaboravite da smo svi na kraju dana baš tamo gde treba/želimo da budemo. Svesno ili ne.

340A0814 Marija Pasuljević: Najvažnije poslovne odluke u životu donosila sam spontano

Fotografije: WANNABE MEDIA

Aleksina Đorđević

Comments