Čitali ste o tajni njegovog uspeha, ko mu je idol, gde je glumio… Nedavno je napunio 50 godina, 17. februara, a povodom toga je kreirano nekoliko snimaka njegovih najboljih poteza, od zakucavanja, preko šuteva za pobedu, do onoga od 50 najboljih u karijeri, a ima ih toliko, da bi i 500 bilo premalo. Nadimaka koji ga krase je mnogo, ali Air Jordan, His Airness ili prosto M.J. su, može se reći, glavni. Naravno, u pitanju je Majkl Džordan (Michael Jordan).

Teško je pisati o najboljem košarkašu svih vremena, ”bombardovati” vas činjenicama koje ste već verovatno čuli, tako da je poenta ovog teksta pola veka od dolaska na svet njegovog letećeg visočanstva. Ukratko, rođen je u Bruklinu, u Njujorku, košarkom se profesionalno bavio od 1984. do 2003, sa pauzama 1994, 1999. i 2000. godine. Osvojio je šest titula sa Čikago Bulsima, a karijeru je završio u Vašington Vizardsima. S obzirom da bez ovog sporta nije mogao, postao je vlasnik Šarlot Bobketsa, trenutno najgoreg tima lige. Čak se pominjalo da bi mogao da odigra još jedan meč kada napuni 50, ali i sam Majkl je povodom toga rekao: ”Pustite me, ni ja ne znam povremeno šta pričam.”

Jordan dunk Michael Jordan: Pola veka od rođenja njegovog letećeg visočanstva

Zakucavanje koje je ušlo u legendu

U redu, bez podataka se ne može, pa bih dodao da je i svih šest puta bio najbolji igrač NBA finala, a pet puta MVP lige. Na Ol-Star meču je učestvovao 14 puta, a tri puta bio najbolji pojedinac. Dva puta je pobedio na takmičenju u zakucavanju, a tu je još mnogo individualnih priznanja. Takođe ima i sopstveni brend koji je aktuelan od 1985. godine, a patike, trenerke, majice, jakne, znojnice i ”300 čuda” sa poznatom siluetom Letećeg Majkla izgleda da nikada neće ni izaći iz mode. Kao vrhunac karijere, koju je završio sa 32.292 postignuta poena, Bulsi su dres sa brojem 23 zauvek okačili na svod dvorane i ušao je u Kuću slavnih. Ima li većeg priznanja za jednog košarkaša? To je ono i što je doživeo Vlade Divac od Sakramento Kingsa, ekipe na koju smo početkom 21. veka svi trošili živce i sate koji su trebali da služe za san.

Jordan rings Michael Jordan: Pola veka od rođenja njegovog letećeg visočanstva

Gospodar prstenova

Naslednik Džordana ne postoji, ako mene pitate, iako je on ”izabrao” Kobija Brajanta (Kobe Bryant), u svojoj autobiografiji. Drugi ”predlažu” LeBrona Džejmsa (LeBron James), ali bez obzira na njihove neosporne kvalitete, kako neko može da bude bolji od najboljeg? Za kraj pogledajte već pomenuto, a to su 50 najboljih poteza, simbolično, za 50. rođendan. Ljubitelji zakucavanja, ne brinite, za vas su tu snimci legendarnih letova. Uživajte u majstorijama iz prošlosti, koje su postavile standard ”kraljice igara” u sadašnjosti, a i u budućnosti.


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš. Obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju. Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže “nikada ga ne drži mesto”, čovek je “od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega, jer mu pruža sve što mu treba.

Comments