Iskreno, kao osoba koja ne može da živi bez mesa i mlečnih proizvoda (na spisku je i krompir, ali on je ipak biljka), nikada nisam razmišljala o tome kako bi bilo da iskušam sebe i maksimalno pročistim svoju ishranu konzumirajući samo biljke, dakle, voće i povrće. Čitajući o fruitarian dijeti, shvatila sam da bih možda i mogla nekoliko dana da izdržim da jedem samo voće, ali da ceo život provedem na plant-based ishrani – teško! U tome i jeste stvar – biljna ishrana nije dijeta, dijeta koju ćeš držati neko vreme, a onda se vratiti svojim pređašnjim navikama. Biljna ishrana je prosto stil života, a da je jednostavna – nije. U suprotnom bismo svi jeli tako zdravo, lepo i čisto, a bilo kakve prerađevine ne bi ni postojale. Uglavnom, ukoliko si razmišljala o tome da napraviš veliku promenu i počneš da konzumiraš obroke koji se baziraju na biljkama, u nastavku ti donosimo mini vodič sa svim informacijama koje bi trebalo da znaš ukoliko se odlučiš na ovaj korak (srećno)!

Šta biljna ishrana zaista podrazumeva?

Biljna ishrana je dakle ishrana koja se u većini zasniva na biljkama uz napomenu da je akcenat na što prirodnijoj hrani koja se ne prerađuje na bilo koji način. Zapravo, poenta je upravo u tome da što veći deo svoje ishrane baziramo na svežim biljkama, na svežem voću i povrću, dok izbegavanje hrane životinjskog porekla nije obavezno, ali treba da bude zastupljeno u manjoj količini, svakako. U ovome leži glavna razlika između nekoga ko je vegan i nekoga ko prati plant-based “dijetu” – ne moramo da jedemo samo biljke, ali moramo da jedemo više biljaka, svežih, prirodnih, neobrađenih. Zato, plant-based način ishrane može da znači 100% samo biljke, a može da znači i konzumiranje druge hrane tu i tamo, u zavisnosti od potreba, ali i ukusa.

Mini vodič kroz ishranu koja se bazira samo na biljkama e1590072779549 Mini vodič kroz ishranu koja se bazira na biljkama

Da li ćeš kroz biljnu ishranu moći da obezbediš svom organizmu sve što mu je potrebno?

Nema sumnje da su biljke zdrave – sveže povrće i voće treba jesti u što većim količinama svakako baš zbog brojnih vitamina i minerala. Međutim, i ovde je potrebno voditi računa o raznovrsnosti upravo da bi bilo moguće izvući sve hranljive materije koje su telu potrebne, ali iz biljaka. Na primer, protein je nešto što vezujemo za meso, jaja i mlečne proizvode. Ako sve to samo isključiš iz svoje ishrane, šta ćeš onda? Tako je, treba pronaći zamenu. Nikada ne možeš nešto samo izbaciti iz ishrane i praviti se da to ne postoji – zdrava alternativa je uvek potrebna. U slučaju proteina, a u skladu sa biljnom ishranom, vodi računa da onda unosiš više orašastih plodova, semenki, pasulja, mahunarki, brokolija, kinoe, a možda će ti biti i potrebni suplementi. Zato je jako važno da se pre bilo kakve promene u ishrani obavezno posavetuješ sa lekarom!

Kako da počneš?

Iako plant-based ishrana tehnički znači da ćeš jesti samo voće, povrće, orašaste plodove i semenke, nisi u obavezi da to činiš 100%. Prilagodi svaki način ishrane, pa i ovaj, svojim potrebama, svom organizmu, načinu života. Ukoliko ti prija da tu i tamo pojedeš meso ili neke mlečne proizvode – zašto bi odustajala od toga? Samo počni da razmišljaš u pravcu kako da u svoj dnevni meni uključiš više biljne hrane i to će za početak biti dovoljno da se navikavaš na svoj novi način ishrane. Tako, na primer, počni da dodaješ više povrća u svoj jutarnji omlet, uz svežu salatu, ili probaj da podlogu za pizzu napraviš od karfiola, a ne klasičnog testa. Probaj razne stvari, eksperimentiši i pronađi način da ispuniš svoj cilj – naravno, zdrav način.

Comments