Prevara je neizbežni sastojak savremenih ljubavnih veza. Nije izum današnjice, ali se, kao nikada ranije, gotovo podrazumeva čak i u onim vezama koje izgledaju skoro idealno. Sumnja u lojalnost partnera, odnosno kvalitet njihove ljubavi, više vas ne čini skeptikom ili pesimistom, već realnom osobom koja poznaje sopstveno doba. Logično je zapitati se kakvo je to vreme u kojem ljubav više nije to što jeste ili što bi trebalo da bude. Potrebna je promena optike, odnosno rastanak od svih tradicionalnih principa, pretpostavki, načela koja se, kao po pravilu, dovode u vezu sa samim pojmom ljubavi, posebno onih sa gabaritnim romantičnim potencijalom.

U poznatoj studiji “Muški svet”, kulturolog Zorica Tomić piše upravo o “ljubavi koja gubi čak i konvencionalne znake romanse” i o “seksu bez zavođenja”. U okvirima takvog “koncepta”, koji je, mimo svih zavaravanja, produkt vremena i njemu primerenog životnog stila, prevara prestaje da bude onaj najgori mogući oblik izdaje partnera, povod za veliku dramu i konačne odluke. Postaje, kao što je rečeno – “sastojak”, a onaj koji drami u ozbiljnoj je opasnosti da bude okarakterisan ne kao povređena strana, već kao – drama queen.

U skladu sa tim, vreme je da se rastanemo sa još jednim velikim mitom koji vekovima spava u samom naručju ljubavi. Reč je o mitu o muškoj prevari. Preciznije, o ekskluzivnom pravu jačeg pola, ukoliko se i dalje tako može nazivati, na budno posmatranje svega što se dešava “sa strane”. Govori se čak i o tome da su muškarci biološki predisponirani za varanje u ovom smislu, i da tu, budući da se protiv svega može ali protiv prirode se ne može baš mnogo, pomoći nema. Eventualno, moguće je računati na kraće ili duže smirenje ili zatišje, ali, vuk dlaku menja…

Međutim, ova pretpostavka ima smisla samo ukoliko se posmatra u skladu sa tradicionalnom predstavom o osvajačkoj i neukrotivoj muškosti, o maskulinitetu koji je programiran na permanentnu akciju. Činjenica je da žene nisu imune na ovu vrstu iskušenja i da to nikada nisu ni bile. Sputavao ih je društveni status, gušili su ih tradicija, dominantni kulturni obrasci i stereotipi, stvarna ili prividna vladavina netolerantnog patrijarhata. Čak i na ovu tvrdnju, mnoge literarne heroine, posebno one iz salona i budoara dekadentnog i prividno zakopčanog devetnaestog veka, grohotom bi se nasmejale. A znamo da je realizam “slikao” isključivo prema stvarnosti.

Ma koliko se trudili da sasvim uteknemo svim generalizacijama u vezi sa odnosom polova prema preljubi, nešto je ipak tačno. Muškarci to i dalje čine mnogo češće od žena. I naravno, bez mnogo razmišljanja. Da li je posredi priroda ili kulturni kod, možda se nikada neće utvrditi pouzdano. Međutim, biografi i poštovaoci i dalje pamte burne brakove Elizebet Tejlor (Elizabeth Taylor) i njene česte izlete sa privlačnim muškarcima zbog kojih su se ti brakovi i završavali. Majkla Vildinga (Michael Wilding) varala je sa uticajnim holivudskim producentom, a drugog muža, Edija Fišera (Eddie Fisher), sa Ričardom Bartonom (Richard Barton) koji će ubrzo postati njen saputnik.

Jedna od najvećih diva zlatnog doba Holivuda, žena sa najneobičnijim očima na svetu, nije se libila da udovolji svojim željama čak i tokom komformističkih pedesetih godina prošlog veka zapamćenih po suverenoj vladavini čednih, nasmejanih plavušica – Doris Dej (Doris Day) i Debi Rejnolds (Debbie Reynolds). I, naravno, čitavu deceniju pre čuvene seksualne revolucije koja je promenila mnogo toga pa, između ostalog, i pravo žena da preuzmu punu kontrolu i punu odgovornost nad svojim seksualnim životom.

Ipak, pregled najsvežijih raskida među pripadnicima Fabrike snova kao da se ne slaže sa onim što se dešava među običnim smrtnicima izvan filmskog Olimpa. Utisak je da slavni muškarci varaju svoje partnerke, obično podjednako popularne, gotovo svaki dan, dok se žene u tim istim tabloidnim rubrikama pojavljuju najčešće u ulogama hrabrih i samosvesnih heroina ljubavnih brodoloma koje su ili “uzvratile istom merom” ili su se “brzo snašle”. Demi Mur (Demi Moore), glumica za čiju privatnost je svet godinama više nego zainteresovan, nije oprostila prevaru svom mladom pratiocu Eštonu Kučeru (Ashton Kutcher), ali je i pre zvaničnog razvoda započela vezu sa dvadesetšestogodišnjim manekenom, Korlom Bajetijem (Blake Corl-Baietti). Štaviše, bivša supruga Brusa Vilisa (Bruce Willis), najavljuje knjigu o propalom braku sa Kučerom, braku koji joj je doneo titulu Kuguarke nad kuguarkama i učinio kraljicom svih sredovečnih zavodnica mladih muškaraca.

arnold schwarzenegger Mit o muškoj prevari

Uzorni suprug koji se najduže krio

Comments