Pismenost je uvek u trendu i uvek se visoko kotira na listi kvaliteta jedne osobe. Odgovor kako da se najlakše neguje, pored osnovnog školskog obrazovanja, je u knjigama. Knjige nikada ne smeju da izađu iz mode, listovi hartije koji kriju svakojake priče, likove, dešavanja, ne bi smeli da izumru u naletu modernog doba. Zar nije lepši doživljaj okretati stranice u krevetu, autobusu, čitaonici, nego čitati sa laptopa, zamarati oči i slepeti brže na taj način?!

Izdvajam šest knjiga koje mogu da promene nekome život, poglede na svet, raspoloženje i možda daju odgovore na neka pitanja. Šest veličanstvenih koje su kako ih ja nazivam ʺdžepna mudrostʺ. Smatram da se veličina nekog pisca vidi između ostalog i u broju stranica. Morate priznati da je lakše opisati suštinu nečega, ili čitav događaj na 500 i više strana, ali treba biti umetnik i staviti smisao života i veliku pouku u 100 strana, i nekoliko strana gore, dole. Prvo, lakše su za čitanje, ne dave, ne gubi se suština u stranicama, drugo praktične su, sažete, staju u svaku torbu, a treće, pouke koju nose teže su od nekih mnogo debljih knjiga.

Umesto u telefone, ako već morate da ʺbleneteʺ u nešto, neka to bude dobra knjiga. Ovih šest knjiga smatram da treba čitati nekoliko puta u životu, u većim razmacima, u različitim životnim periodima. Iznenadiće vas kako svaku vrednu knjigu doživljavate na jedan način u srednjoj školi, na drugi način u dvadesetim, a na treći način u zrelim godinama.

Čitajte, čitajte, čitajte, u autobusu, pred spavanje, ujutru, popodne, u čitaonici, na odmoru.

Mozgu kurvo jedna Mozgu, kurvo jedna: Kada poželim da pobegnem, uzmem knjigu

1. “Veronika je odlučila da umre” – Paulo Koeljo

2. “Sidarta”- Herman Hese

3. “Mali princ” – Antoan de Sent Egziperi

4. “Smrt je neprovjerena glasina” – Emir Kusturica

5. “Slika Dorijana Grej” – Oskar Vajld

6. “Plavi čuperak” – Miroslav Mika Antić

S razlogom je i Mika Antić na listi, jer je njegova poezija jednostavno nešto što te dirne, mazi, rasplače, razdrma bez i jednog dodira, samo slovima. Uvek sam za romantiku, nikako patetiku.

Mozgu kurvo jedna 2 Mozgu, kurvo jedna: Kada poželim da pobegnem, uzmem knjigu

Naravno, ima mnogo dobrih knjiga i debljih i tanjih i možda pametnijih i lepših, svi mi volimo različito, ali nadam se da će se većina složiti i sa ovom listom. One su uticale na moj život i odrastanje, rado sam podelila sa vama, ako bih počela sve koje volim da nabrajam, bojim se da jedan tekst ne bi bio dovoljan, ovo je najuži izbor.

Uživajte i vodite računa o izražavanju, kao i pismenosti, za jednu damu to je više nego važno.

Svako godišnje doba je lepše uz knjigu.

Izvor fotografija: medicodomus.com, citymagazine.rs, paideia.rs

Anđelka Popadić
Comments