Ah, a sada lista stvari koje muškarcima smetaju kod njihovih partnerki i želeli bi da one to promene:

Vedrina i inicijativa – oni bi hteli da im žene budu nasmejane, vedre, spremne za šalu i da češće iniciraju seks. Hteli bi da osete da su poželjni, privlačni i uzbudljivi i da je njihovoj ženi sa njima dobro i zabavno.

Ekonomičnost – mogla bi da smanji troškove, potpuno su nerazumni. Da li joj je zaista potrebna još jedna tašna i još jedan par cipela i još šminke?!

Urednost – ženski nered je najgori na svetu. Muškarci jesu neuredni (priznaju oni), ali nekako je mnogo gore kad su žene neuredne. Ona izađe doterana i skockana iz stana, a iza nje ostane rusvaj, kao da je bomba pala – ko da veruje takvoj ženi?!

Korisnost – mogla bi da malo bolje kuva. Da zna više od tri jela, pa valjda je žensko. Kako je to majka vaspitala, kad ništa ne zna u kuhinji?! A mogla bi i češće da se hvata usisivača, krpe za prašinu i zogera, ne očekuje valjda da on čisti za njom?

Slušanje – osim što ne sluša šta joj se govori, ona nije u stanju ni da prosto posluša. Muškarcu je nekad potrebno da žena ne postavlja nikakva pitanja, nego samo da kaže “u redu, dragi” i da uradi kako joj je rečeno.

Društvenost – pa ona bi mogla da bude malo gostoljubivija prema njegovim ortacima i da pokazuje više entuzijazma za izlaske, one zanimljive, a ne trač partije sa njenim drugaricama.

Romantičnost – mogla bi nekad da izvede striptiz za njega, da napravi atmosferu i da ga dočeka u štiklama i halterima, da ga zavede.

Kad uporedimo ženske i muške primedbe – sve se svodi na očekivanja. Očekujemo da se partner ponaša onako kako nama najviše prija, da ga više zanimaju stvari koje nas zanimaju, da više brine o našim potrebama i osećanjima. I to nije problem, to je sebičnost, uskogrudost, glupost i nedostatak emotivnog vaspitanja i svesti. Možda se zato stalno iznova piše i priča o tome da je ljubav razumevanje i prihvatanje i stavljanje druge osobe ispred sebe. Kao i da je potrebno da najpre volimo sebe i brinemo o sebi da bismo bili u stanju da to učinimo – razumemo i prihvatimo drugu osobu i stavimo njene potrebe i interese na prvo mesto. Pošto to očigledno, masovno ne umemo, ostajemo zaglavljeni u odnosu ega prema egu, umesto da ostvarimo odnos bića. Očekivanja, prebacivanje krivice, strahovanja, nesigurnost, sebičnost – traćenje osećanja na muško-ženske gluposti, umesto ulaganja u razvijanje odnosa.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/janasnuderl

Aleksina Đorđević

Comments