Nemački kompozitor Johanes Brams (1833-1897) ostavio je za sobom obiman i vrlo ozbiljan opus, mada ne i naslednika: sudbina je htela da nema dece. Doduše, nije se nikada ni ženio. Ipak, jedna njegova kratka kompozicija daleko je nadmašila slavu svih ostalih, a posvećena je – tek rođenom detetu. Reč je o delu za solistu i klavir, „Guten Abend, gute Nacht“ („Dobro veče, laku noć“), proslavljenom i poznatom kao „Bramsova uspavanka“.

Johanes, narodski kompozitor, kako su ga i za života, napisao je „Uspavanku“ (Wiegenlied op. 49 br.4) 1868. godine, kada je navršio trideset petu. Stihove je preuzeo iz zbirke narodnih pesama. U vreme kada je nastala, uspavanku je pevala jedna dama. Njeno ime bilo je Berta Faber. Uostalom, Johanes Brams napisao je „Dobro veče, laku noć“,  kao poklon kada se rodio Bertin sin. Navodno, dok je živeo u Hamburgu Brams je bio zaljubljen u mladu pevačicu Bertu Porubski (potonju Faber) i melodija zapravo podseća na pesmu koju je Berta svojevremeno pevala Johanesu. U prilog popularnosti Bramsove „Uspavanke“ govore i neki podaci koji stižu iz medicinskih krugova. Prevremeno rođene bebe koje nekoliko puta dnevno slušaju Bramsovu „Uspavanku“, brže napreduju od onih koje nemaju tu prilku. U pojedinim američkim bolnicama, tokom porođaja, puštaju sa razglasa upravo ovaj kratak muzički komad. To čine da bi „Uspavanka“ Johanesa Bramsa bila prvo što novorođenče čuje dolazeći na svet. „Uspavanka“ je i jedna od glavnih muzičkih tema antologijskog igranog filma „Trumanov šouPitera Vira iz 1998. godine.

Devojka 2 Muzika za lepe snove

A kada smo već kod sna, odnosno – nesanice… Statističarima danas nije nimalo lako da dođu do pravog broja stanovnika naše planete koji pate od nekog poremećaja sna. Sve ih je više i više. Ni godine, ni mladost, pa ni starost, ne predstavljaju nikakvu garanciju za mir iza očnih kapaka. Izvesno je da malo ko posvećuje pažnju nesanici. Većina traži najprostiji, a često i najškodljiviji lek. U ime mnogobrojnih insomničara, ovo je zgodna prilika da se setimo Bramsove uspavanke i njenog blagotvornog dejstva. Na jednom snimku postavljenom na YouTube, Bramsova uspavanka je, očito za dobrobit beba, snimljena više puta, tako da traje četiri sata: od jednog do drugog noćnog bebinog obroka!

Fujitsu Lifebook S9041 Muzika za lepe snove

Fujitsu LIFEBOOK S904

Možda ste se do sada već upitali kako da sebi obezbedite ne samo Bramsa, već i drugu prijatnu muziku koja će vas čuvati od razarajućeg učinka nesanice? Tu jedna mala, lagana sprava – FUJITSU LIFEBOOK S904. Težak je manje od kilogram i po. Možete ga poneti na put, u goste, na posao! U prirodu – u šator! Bilo gde. Njegova baterija traje čak 24 sata. Među nepreglednim brojem muzičkih koncerata zabeleženim na internetu, vi se odlučite za neki. Možda i direktan prenos? Ili se ipak osećate željni pažnje, kao da ste (neutešna) beba? Stoga, tu je Brams. Blaga svetlost koja dopire sa ekrana 33,8 centimetara, oteraće noćne more.

Fujitsu Lifebook S904 1 Muzika za lepe snove

Fujitsu Lifebook S904

Ako već to ne uspeva, nema druge, nego da na svom LIFEBOOK-u odgledate neki od remek-dela animiranog filma sa Pajom Patkom u glavnoj ulozi. Shvatićete da niste samo vi grešni! Iako vam to nije bio cilj, već suprotno! Kva kva! Laku noć.

Comments