Kada su u pitanju povrede niko ne voli da čuje da se neka desila, a kamoli da čita, naročito kada je u pitanju neko iz kluba za koji navija, uzor i slično. Međutim, postoje i situacije u kojima su atlete “odvajale” sebe od terena, a da nisu ni bili na njemu. Teško je napraviti neku listu i poređati ih po Top 10 sistemu ili tako nešto, tako da ovde neće biti nekog reda, ali će svakako biti toliko bizarnosti da ćete se “krstiti i levom i desnom rukom”, što naš narod kaže.

Počećemo sa sjajnim, sada već bivšim, golmanom Valensije i španske reprezentacije Santijagom Kanjizaresom (José Santiago Cañizares Ruiz), koji je zbog losiona posle brijanja (u narodu poznatijeg i kao afteršejv) propustio Svetsko prvenstvo 2002. godine. Na pripremama nacionalnog tima, nakon “udaranja glanca”, uzeo je bočicu i krenuo da nanese afteršejv. Iako je golman, ruke su zadrhtale i staklena bočica mu je pala direktno na nogu, isekla ga vrlo gadno, što je zahtevalo operaciju. Ako mu je za utehu, ne bi se ni “nabranio” pored Ikera Kasiljasa (Iker Casillas Fernández), ali Svetski kup je Svetski kup, makar i na klupi. Kad smo već kod golmana, bivši čuvar mreže Čelsija Karlo Kudićini (Carlo Cudicini) je doživeo peh dok je šetao psa, čak je morao i na operaciju kolena. Ostajemo još malo u Engleskoj, ali prelazimo na liniju ispred gola, a u pitanju je sadašnji igrač Mančester Junajteda, tada Lidsa – Rio Ferdinand (Rio Ferdinand). Gledajući televizor, on je nekoliko sati držao nogu u istom položaju, što je izazvalo oštećenje tetive pored kolena.

Kanjizares Najbizarnije sportske povrede

Santijago Kanjizares bi voleo da je ovako sigurno držao i afteršejv

Da promenimo sport, ali ostajemo u Britaniji. Nekadašnji kriket igrač Derek Pringl (Derek Pringle) je odlučio da promeni imidž i obrije glavu, što ga je “koštalo” sunčanice i kraćeg odsustva sa terena. Francuski biciklista Loren Žalaber (Laurent Jalabert) je pao sa merdevina sa dva metra visine dok je menjao sijalicu u svom domu u Ženevi.

Rio Ferdinand Najbizarnije sportske povrede

Na štakama jer je previše gledao TV - Rio Ferdinand

Velika teniska zvezda i jedan od najboljih u istoriji “belog sporta” Španac Rafael Nadal (Rafael Nadal) je prilikom večere u japanskom restoranu u Sinsinatiju opekao prste na vruću tepsiju. Sreća pa je bila u pitanju desna ruka, s obzirom da je levak, ali bolelo je, svakako. Bivši bejzbol igrač Glenalen Hil (Glennallen Hill) je imao ogroman problem sa strahom od paukova, što je rezultiralo gadnom povredom. Naime, imao je noćnu moru sa njemu “omiljenim” bićima, da je uplašen iskočio iz kreveta direktno na stakleni stolić, isekao stopalo, ali to nije bilo sve. Kad je istrčao iz sobe, pao je niz stepenice. Sasvim logično je da je nakon toga dobio nadimak “Spajdermen” (Spider-Man). Njegov “kolega” Semi Sousa (Sammy Sosa) je povredio leđa dok je kijao. Isto se dogodilo i golferu Dejvidu Duvalu (David Duvall). Još jedan MLB igrač je ušao u anale bizarnosti jer je istegao trbušni mišić dok je svom detetu nameštao jastuk! U pitanju je Brendon Indž (Brandon Inge), takođe i situacija u koju je malo ko poverovao.

Rafa Nadal Najbizarnije sportske povrede

Pitanje je kako je i na šta u stvari Rafa Nadal opekao prste

Ipak, ruki Sakramento Kingsa iz 1991. godine Lajonel Simons (Lionell Simons) je propustio deo sezone zbog jake upale ručnih zglobova izazvanih igranjem Gejm Boja!? Crni sine… Opet, Milan Rapaić, bivši hrvatski fudbaler, pauzirao je jer se ćoškom pasoša ubo u oko, “ubijajući dosadu” na aerodromu.

Bilo je i tragičnih ishoda, poput smrti indonežanskog fudbalera Mistara kada je krdo divljih svinja uletelo na teren u toku treninga, a slično je završio i belgijski vozač auto-trka Kamil Dženaci (Camille Jenatzy). O mrtvima sve najbolje, ali kakvu je on glupost napravio, a opet su “krive” divlje svinje. Nakon ne baš uspešnog lova sa društvom, davne 1913. godine, večere i, naravno, pića, on je odlučio da izađe iz šatora kada su svi zaspali i našali se. Sakrio se u žbun i počeo da imitira groktanje, što ga je koštalo života jer su njegovi “saborci” dohvatili puške i osuli paljbu u tom pravcu.

Ima materijala za ovakve priče, ali staću, da vam ne dosadim. Za sada se čudite redovima iznad, a kako stvari stoje, “ne gine” nastavak ovih bizarnih priča.

Izvor fotografija: thesun.co.uk, dailymail.co.uk, thebosh.com


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš. Obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju. Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže “nikada ga ne drži mesto”, čovek je “od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega, jer mu pruža sve što mu treba.

Comments