Ove godine, Forbes je proširio svoju listu najbogatijih poslovnih žena koje su izgradile imperije, na 80 – za trećinu više nego prošle godine. Ekspanzija uspešnih žena u Americi deluje inspirativno – one barataju milijardama i milionima, u raznim oblastima. Preduzetnice, glumice, pevačice, kreatorke, sportistkinje – od prve na listi koja zarađuje desetak milijardi dolara godišnje, do poslednje, koja beleži “samo” dvestotinak miliona dolara godišnje. Ako možete to da zamislite, možda možete i da dodate neku nulu svojoj zaradi – kažu da čovek (mislim, žena) – ne može da ostvari samo ono što ne može da zamisli.

Prva na listi je već drugu godinu zaredom Diane Hendricks, sedište firme ABC Supply, jednog od najvećih distributera na veliko građevinskog materijala za krovove i prozore. Godišnja zarada je 7,2 miliona dolara.

Druga je Meg Whitman, najpoznatija po tome što je prihode eBay-a kao izvršni direktor povećala od 5,7 miliona do 8 milijardi u periodu od 1998. do 2008. godine. Njena godišnja zarada je 3,8 milijardi dolara.

Treća, Marian Ilitch, sa svojim suprugom, koji je preminuo pre dve godine, osnovala je Little Caesars Pizza, daleke 1959. godine, a sada ima lanac picerija. Godišnji prihod 3,7 miliona dolara.

Četvrta, Judy Faulkner је 1979. je u svom podrumu u Viskonsinu osnovala Epic, vodeći medicinski softver provajder. Kompanija je potpuno samostalno razvila svoj program i godišnji prihodi vlasnice iznose 3,6 milijarde dolara.

Peta, Thai Lee, izvršni je direktor IT provajder, čiji poslovi vrede oko deset milijardi (prodaja u prethodnoj godini). Njen godišnji prihod je 3 milijarde dolara.

Šesta, Judy Love je sa svojim mužem otvorila prvu benzinsku pumpu 1964. godine, pozajmivši od njegovih roditelja 5.000 dolara. Danas ima lanac od petstotinak pumpi širom Amerike i godišnji prihod od 2,9 milijardi dolara.

Sedma, Lynda Resnick poseduje kompaniju za prodaju pića, kao i stotine hiljada hektara voćnjaka u godišnji prihod od 2 milijarde dolara.

Osmo mesto zauzima Doris Fisher, koja je počela sa trgovinom odeće GAP 1969. u San Francisku. U svojoj prvoj prodavnici Doris i njen muž prodavali su farmerke, a sa tim su počeli zato što on nije mogao da nađe za sebe odgovarajuće farmerke. 2,7 milijardi dolara je godišnji prihod.

Deveta je Johnelle Hunt, koja je 1961. sa svojim mužem (kao i sve prethodno rangirane uspešne žene), prodala kuću i uzela pozajmicu, da bi uložili u posao pakovanja pirinča, osam godina kasnije imali su pet kamiona i sedam prikolica, a danas su jedna od vodećih transportnih kompanija u Americi. Godišnja zarada 2,7 milijardi dolara.

Slavna Oprah Winfrey, deseta je na ovoj listi sa godišnjim prihodom od 2,6 milijardi dolara, a bogatstvo je stekla vodeći hit tok šou, punih 25 godina. Jedina od ovih deset žena, nije imala muža da joj pruži podršku, partnersku i finansijsku i svoj uspeh i popularnost dostigla je isključivo sopstvenom snagom i talentom.

Sve dame sa spiska dest najbogatijih žena daju novac u dobrotvorne svrhe, doniraju u odgovarajuće fondacije, ili imaju sopstvene. Kao i sve ostale sa liste od 80 najbogatijih žena Amerike.

Comments