Uh, najgore je ono kada ujutru operemo kosu, a do uveče ona već deluje kao da je nismo prale nedeljama. A nismo čak ni preterano prolazile rukama kroz kosu, nismo nosile kape i šešire, nismo je vezivale ili nanele na nju sto preparata. Jednostavno, sama se od sebe prebrzo izmastila, i mi više uopšte nismo sigurne zašto se to dešava. Ako vam je ova situacija poznata i ako ste često bile primorane na to da kosu perete svakog dana, kako bi ona izgledala čisto i pristojno – imamo rešenje za vaš problem. Odnosno, otkrili smo nekoliko uzroka koji su zaslužni za to što vam se kosa suviše često masti, a onda kada saznate zašto, znaćete i kako da ovaj neželjeni efekat promenite. Evo zašto vam se kosa masti, i koji je lek za ovaj problem.

Šta izaziva masnu kosu?

Masna kosa je zapravo rezultat lojnih žlezda na našem skalpu, koje kod nekih ljudi proizvode više masti, odnosno ulja, koje se zatim spušta niz dlaku i daje kosi taj neželjeni, masniji izgled. U suštini, samo ulje koje vaša kosa proizvodi uopšte nije loše i štetno po vašu kosu – jer ulje je ono koje je ćini sjajnom, zdravom i jakom, ali, previše ulja može vizuelno da učini da vaša kosa izgleda prljavo.

Zašto se nekima od nas kosa zamasti već nakon jednog dana?

U zavisnosti od genetike i tipa kose, vaša kosa može izgledati čisto čak do nedelju dana, a može izgledati prljavo već nakon jednog. Osobe sa kovrdžavom teksturom kose često imaju suvlju kosu do koje ulje sa skalpa, zbog teksture, ne može lako dopreti, te ona duže izgleda čisto. Ipak, ako imate nežnu, tanku i ravnu kosu, velike su šanse da će se ona lakše mastiti. Takođe, veoma je važno da ukoliko imate tanju kosu koja je sklona mašćenju izdržite da je ne perete svaki dan, jer ovime samo pospešujete proces mašćenja. Onda kada pranjem skidate sa skalpa sva prirodna ulja veoma često, vaše žlezde će pokušati da ga nadomeste, što će rezultovati dodatnom proizvodnjom ulja koje će vam umastiti kosu.

Kako i koji šampon da korisitmo?

Nije bitan samo način na koji perete kosu, već i koji proizvod koristite. Kada birate šampon, najvažnije je da ne kupujete one šampone na kojima je naglašeno da su za sjajnu, suvu i oštećenu kosu… Ovi šamponi će možda dati onaj efekat koji obećavajuju, ali to ne znači da su dobri za vaš skalp. Kada imate kosu koja se u korenu lako masti, dobro je da kombinujete dva tipa šampona. Jednom u toku nedelje kosu operite šamponom koji je namenjen isključivo čišćenju vašeg skalpa, a ostalim danima kosu perite šamponom namenjenom vašem tipu kose, odnosno dlake. Takođe, kosu nikako ne perite svakog dana.

Comments