Ukoliko želimo da smršamo, sve što treba je da konzumiramo manje kalorija nego što potrošimo. To i nije neka filozofija. Međutim, da li ste znali da se računa i to odakle sve te kalorije potiču? Nije 500 kalorija, 500 kalorija, bez obzira na to da li ste ih uneli kroz nekoliko štanglica čokolade ili povrće.

Posebno treba da obratite pažnju na to koje hranljive materije sadrži vaš obrok nakon treninga. Tada bi trebalo da konzumirate najviše proteine, uz malo ugljenih hidrata. Nikako nije pametno da sebe nagrađujete masnom hranom ili šećerima nakon napornog treninga. Evo šta svakako treba da izbegavate kada se vretite iz teretane.

Najgora hrana koju možeš jesti posle treninga 1 Najgora hrana koju možeš jesti posle treninga

Brza hrana

Jedna od najgorih namirnica koje možeš uzeti nakon vežbanja je pomfrit, ali svaki vid brze hrane treba izbegavati. Masti koje se nalaze u ovoj hrani usporavaju vaš metabolizam i teško se vare. Zato ako prolazite pored restorana brze hrane na putu od teretane ka kući, zažmurite!

Sirovo povrće

Iako salata od sirovog povrća deluje kao dobra ideja posle treninga, to svakako nije. Kao prvo, ova hrana ne sadrži dovoljno kalorija koje su potrebne vašim iscrpljenim mišićima. Slobodno vi grickajte svoje omiljeno povrće, ali uz proteine!

Slana hrana

Raznorazne grisine, čipsevi, krekeri i ostalo treba da budu izbačeni iz vaše ishrane svakako, a naročito posle treninga. Ukoliko se mnogo znojite u teretani treba da unosite tečnosti bogate elektrolitima i hranu koja ima kalijum, kao što su banane ili sušeno voće.

Čokolada

Nekad vam se posle treninga baš mnogo jede upravo čokolada, ali tada je najgori mogući izbor mlečna čokolada. Ako biste se baš zasladili, bolje uzmite crnu čokoladu sa visokim procentom kakao praha.

Pica

Kalorije na stranu ovaj put, puna je soli i masti! Ako vam se jede sir, odlučite se za biljni ili onaj sa niskim procentom masti u sebi.

Energetske štanglice

Najgora hrana koju možeš jesti posle treninga  Najgora hrana koju možeš jesti posle treninga

Iako deluju kao zdrava opcija za posle treninga, energetske štanglice koje kupujete u marketima su zapravo veoma bogate šećerom i drugim nezdravim dodacima pa nisu ništa manje štetne nego druge čokoladice. Takođe, treba izbegavati sve vrste energetskih pića i sokova iz istog razloga.

Lenka Gatić

 

Comments