Kada razgovarate sa Miuccia Pradom ili Rafom Simonsom, zajedno ili pojedinačno (ovih dana će to biti čini se znatno češće nego ranije), zadivljuju vas njihove međusobne sličnosti, njihova zajednička ljubav prema kulturi i umetnosti i njihovo interesovanje za postavljanje mode u sličan kontekst – tačnije, moda je za njih najlepši način za izražavanje emocija, pa i intelekta.

Kada je reč o ova dva dizajnera, postoje svakako i izvesne suprotnosti. Ali, ako je verovati stanovištu da se suprotnosti u izvesnom smislu privlače, dobićemo modne kolekcije za pamćenje. Naime, Simons odeću pravi iz čiste ljubavi i inspiracije stvarima koje mu se zaista sviđaju, dok je Miuccia Prada često bila fascinirana stvarima koje zapravo ne voli: jednom je napravila čitavu kolekciju muške odeće inspirisanu golfom – što je nešto što mrzi.

Evo nekoliko važnih činjenica: Simons neće biti umešan u liniju Miu Miu kao što se prvobitno nagađalo; njegov rad u Pradi obuhvataće celokupan asortiman brenda, uključujući žensku i mušku odeću; prva revija biće za kolekciju ženske odeće u septembru i prema rečima Miuccie Prade “ugovor je zauvek, nema krajnjeg datuma”.

“Možda je ovo prvi put da su dva dizajnera, koji su veoma uspešni pojedinačno, odlučili da rade zajedno”, rekao je Patrizio Bertelli – i teško je smisliti uporedivi primer iz modnog anala, čak i sa velikom saradnjom. “Izuzetno je uzbudljivo”, rekla je Miuccia Prada. “Jedva čekam”, kaže Raf Simons. Mi takođe!

Naslovna fotografija: instagram.com/prada

Vladislava Milovanović

Comments