Vekovima ljudi otkrivaju nove recepte, kombinacije ukusa koje nas ostavljaju bez daha i specijalitete za koje ne žalimo da damo i poslednji novac koji imamo. Za potpunog hedonistu i gurmana nešto dubljeg džepa, globalni servis za dostavu hrane, Foodpanda, otkriva koja su to jela na ceni i koliki bi bio iznos na računu za najskuplji obrok na svetu!

Ukoliko ste odlučili da sebi priuštite najskupoceniji obrok, možete započeti kavijarom. Iako se veruje da je crni kavijar najskuplji, zlatna boja iranskog Almasa garantuje najvišu cenu. Dostupan je u ograničenim količinama jer se dobija isključivo od beluga jesetre koja živi u Kaspijskom moru. Što je riba starija, kavijar je zlatnije boje, a samim tim ima i veću cenu. Najviši kvalitet Almas kavijar ima kada je beluga starosti između 60 i 100 godina.Kilogram ove poslastice prodaje se u teglicama od 24-karatnog zlata u vrednosti od oko 25.000 dolara, dok ćete Vi za porciju od 100g na računu pronaći cifru od 2.000 dolara.

Najskuplji kavijar na svetu Najskuplji obrok na svetu

Ako spadate u grupu onih koji su navikli da pre glavnog jela ugreju stomak čorbom, obrok možete nastaviti „Ptičjim gnezdom“. Ova supa je jedan od najpoznatijih delikatesa kineske kuhinje. Glavni sastojak su delovi gnezda koje pravi mala ptica Swiflet karakteristična za azijske prostore. Gnezdo sačinjeno od pljuvačke ptice bogato je kalcijumom i magnezijumom. Porcija „Ptičje gnezdo“ supe koštaće vas od 100 dolara pa naviše. Ovaj specijalitet poznat je i po tome što se smatra afrodizijakom.

Za glavno jelo na najskupljem meniju sveta Foodpanda predlaže dve opcije: pica „Luj XIII“ ili mramorna govedina.

Specijalitet italijanskog kuvara Renata Viola, pica „Luj XIII“ je jelo koje nudi kombinaciju ukusa mocarele, mesa bafala, tri vrste kavijara, crvene krabe, ringlice i jastoga. Najskuplja pica na svetu zaintrigiraće sva Vaša čula, a na računu će Vam dodati cifru od 8.300 evra.

najskuplja pizza na svetu Najskuplji obrok na svetu

Ukoliko ste se ipak odlučili za drugu opciju, serviraće vam meso goveda rase Wagyu koje se uzgaja u Japanu, u okolini Kobea. Ova goveda hrane se samo pivom i svakodnevno imaju tretmane ručne masaže kako bi se obezbedila što veća mekoća i “mramorni” izgled mesa. Porciju jela od ovog mesa dobićete po ceni od svega 2.800 dolara.

Mnogi ručak ne smatraju potpunim ako uz jelo nisu naručili i neku salatu. Svim ljubiteljima salata, Foodpanda preporučuje salatu sa zlatnim listićima, koja košta više od 1.000 dolara. Izgled salate je „nekoliko gomilica na tanjiru“, ali za pravljenje ove „Florette Sea & Earth“ salate potrebno je minimum šest sati. Poznati londonski kuvar, Rajmond Blank, ne otkriva tajnu, ali se zna da salatu čine mlado lišće određene vrste zelene salate, 50g beluga kavijara, narendani trufli, krompir, jastog, još neki morski plodovi i, kao najvažniji sastojak, 30 godina staro balsamik sirće.

Nakon ovakve gozbe, najveći hedonisti ostaviće ipak malo mesta i za dezert ili voće. Ljubiteljima čokolade biće serviran dezert „Frozen Haute“ sačinjen od fine čokolade, marcipana i ostalih slatkih sastojaka ukrašen sa 5g ljuspica od jestivog dvadesettrokaratnog zlata. Ova ekstravagantna poslastica servira se u peharu koji je oivičen jestivim zlatom, sa postoljem koje čine osamnaestokaratna narukvica i jednokaratni dijamanti. Ovako serviran čokoladni san koštaće vas „samo“ 25.000 dolara. Ukoliko vam se čaša dopadne, možete je poneti sa sobom!

Za one koji se ipak odluče za prirodni dezert tu je Yubari King dinja, voće koje dolazi iz Japana. Ova dinja jako je cenjena zbog svoje slasti. Za porciju ovog voća platićete 13.000 dolara, a ukoliko Vam se dopadne i potražite pakovanje od šest dinja, pripremite još 80.000 dolara.

Dakle, veliki gurman dubokog džepa koji bi sebi želeo da priušti najskuplji obrok na svetu, morao bi za to zadovoljstvo da izdvoji 30.000 dolara odnosno, ukoliko bi želeo da uživa udvoje, račun za hranu iznosio bi 60.000 dolara. Prijatno!

Comments