Fudbal i moda nekako uvek idu zajedno, fudbaleri i manekenke naročito. Šalu na stranu, kroz istoriju “najvažnije sporedne stvari na svetu” bilo je izuzetnih promašaja od strane kreatora “uniformi” klubova i reprezentacija, a nekada i ličnih – kada su dres kreirali sami igrači.

Zato ćemo i početi od takvog primera, a u pitanju je meksički golman Horhe Kampos (Jorge Campos), koji je sam vodio računa o svom oblačenju. Mislim da je svaki komentar suvišan, jer je čovek van svake konkurencije.

Campos Najsmešniji fudbalski dresovi

Uvek u centru pažnje - Horhe Kampos

Ekipa Kolorado Karibosa, koja je postojala svega godinu dana i to 1978, ipak je uspela, bar što se mene tiče, da pobedi u ovom nezvaničnom takmičenju. Ne zna se da li su se “raspali” zbog dizajna dresova ili odnosa pobeda i poraza 8-22, ali su svakako više podsećali na razuzdane kauboje nego na profi fudbalski tim.

Caribous of Colorado Najsmešniji fudbalski dresovi

Fali im samo šešir - Kolorado Karibosi

Opet, dres Hul sitija iz sezone 1992/93. sigurno bi bio veliki hit među današnjim “mačkicama” i “tigricama” i svima koji se tako osećaju.

Hull City Najsmešniji fudbalski dresovi

Mačkice-tigrice iz Hul Sitija

Ni veliki klubovi, poput Mančester junajteda, nisu bili pošteđeni, pa su ovi gostujući dresovi iz 1991. i 1992. godine bili apsolutni hit među navijačima rivala, kao i među onima sa nešto boljim vidom i stilom. Posebno što boje nemaju apsolutno nikakve veze sa klubom sa “Old Traforda”.

Manchester Utd Najsmešniji fudbalski dresovi

Kad velikan “omane” - dresovi Mančester junajteda iz 1991. (levo) i 1992. godine (desno)

Naravno, nacionalni timovi su neizostavni deo priče, a dres Australije iz 1990. godine nekako “bode” oči, kao i ovaj “zvezdani” reprezentacije SAD-a, koji su nosili četiri godine kasnije.

Aus USA Najsmešniji fudbalski dresovi

K'o da su se deca malo zaigrala - Australija iz 1990. (levo) i SAD 1994. (desno)

Da sve nije tako crno, pokazao je paragvajski golman Pablo Aurekočea (Pablo Aurrecochea), koji ima simpatičnu kolekciju dresova sa likovima iz crtanih filmova. Sam ih kreira, a time odaje počast crtaćima, čiji je veliki obožavalac od detinjstva.

Pablo Aurrecochea Najsmešniji fudbalski dresovi

Veoma interesantna kolekcija paragvajskog golmana Aurekočea

Mada, ukusi su različiti, pa bih i sam na nekoj neobaveznoj partiji fudbala sa društvom obukao neki od ovih. Inače, ovo je samo nekoliko primera, a ima ih, verujte mi na reč, za minimum još dva ovakva teksta. Mislite o tome.


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš. Obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju. Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže “nikada ga ne drži mesto”, čovek je “od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega, jer mu pruža sve što mu treba.

Comments