Ako postoji univerzalan recept za zdravu vezu, on sigurno sadrži ove sastojke – dobru komunikaciju, dobar seks, konstruktivno rešavanje problema i izražavanje ljubavi. Okvirno se držeći ovog recepta možete razviti sopstveni stil i izgraditi odnos kakav oboma najviše odgovara – i dodati svoje sopstvene sastojke koji vam začinjavaju i obogaćuju vezu.

Komunikacija

Dobra komunikacija ne znači da se nikada nećete svađati i da se nećete udaljiti u povređenosti i nerazumevanju. Ali znači da ćete iz takvih stanja umeti jedno drugom da se ponovo približite i da pošteno razmotrite ono što vas je dotle dovelo. To je takođe i umeće raspravljanja – da se ne posvađate tako da jedno drugo toliko povredite da je prekid komunikacije jedini način da se posle toga ohladite i saberete – da uvek budete tu jedno za drugo, čak i kad niste baš blagonakloni prema slabostima partnera, ili su vam interesi sukobljeni.

Dobra komunikacija je takođe i veština pregovaranja i postizanja kompromisa i način da budete iskreni i da zastupate sebe, a da ne povređujete partnera. To je slušanje i osluškivanje, razumevanje sopstvenih i partnerovih motiva, pokazivanje ranjivosti, izloženost pred partnerom i onda kad se osećamo ugroženo i želimo da se branimo. Dobra komunikacija je postizanje najvišeg nivoa otvorenosti, nesebičnosti i poverenja da partner neće upotrebiti naše slabosti protiv nas, već da će imati na umu naše i zajedničko dobro.

Seks

Bazičan deo emotivnog odnosa je seks, koji spada u intimnu komunikaciju – veza nije kompletna i ispunjavajuća ako seks ne funkcioniše, ako vrhunsko zadovoljstvo izostaje, ako par nije pronašao način da se uskladi, da postigne potrebne kompromise, da jedno drugom izađe u susret, da u krevetu postigne potpunu bliskost, razumevanje i predavanje.

Dobar seks održava emotivnu povezanost, održava odnos živim i vitalnim, podseća vas zašto ste odabrali jedno drugo i upozorava da ne treba jedno drugo da uzimate zdravo za gotovo. Seks je ogledalo odnosa i kad se u krevetu pojave problemi, potrebno je da se razmotre i na ostalim nivoima odnosa.

Comments