Konstruktivno rešavanje problema

Destruktivno rešavanje problema zapravo i ne postoji kao koncept, ali u kriznim situacijama, skloni smo da destruktivno reagujemo – da odbijamo suočavanje sa problemom, ne prihvatamo odgovornost, krivimo partnera, postavljamo uslove, ucenjujemo, pretimo prekidom veze, manipulišemo osećanjima partnera

Ako to i činimo u strahu i potrebi da se zaštitimo i odbranimo, doživljavajući partnera kao neprijatelja, kao nosioca toksičnih elemenata koje ne želimo da prihvatimo, potrebno je da budemo svesni svojih reakcija, da sačekamo i dozvolimo da naboj splasne i da se zatim poduhvatimo sagledavanja (neprijatnih) istina, da se izvinimo, da se korigujemo, da preuzmemo svoj deo odgovornosti, da zajedno sagledamo kako stvari stoje, šta je kome potrebno, šta je realno izvodljivo i na koje načine.

Konstruktivno rešavanje problema u suštini znači ne odstupati pred onim što deluje neostvarivo, ne braniti se od onoga što nam se čini da nas ugrožava, ne biti defanzivan i negativan – baviti se mogućnostima i pronalaženjem načina.

Izražavanje ljubavi

Lako je zaboraviti na to da se volimo i izgubiti iz vida da je neophodno da to jedno drugom stalno pokazujemo i izražavamo. Lako je izgubiti iz vida da partner možda naše “volim te” ne prima i ne razume na optimalan način, jer na njegovom jeziku ljubavi to nije dovoljno vredno i ubedljivo. Da bi izjava ljubavi bila shvaćena i prihvaćena, uz nju možda treba da bude servirano njegovo omiljeno jelo, ili je potrebno da za njega uradimo nešto što on posebno voli, a nama je uglavnom naporno da to činimo.

Razumevanje i izražavanje ljubavnim jezikom partnera, deo je uspešne komunikacije, koju smo dužni da savladamo. Reči nežnosti, dodiri, pokloni, vrednovanje naše ličnosti, pomoć i saradnja – na neki od ovih načina partner najbolje prima izjavu ljubavi i na taj način mu je treba i pružiti.

Pročitajte još i ovo:

Verujete li u prijateljstvo na Fejsbuku? (BLOG)

Znaci da je tvoj prijatelj “fejk”

Razlozi zbog kojih treba da preispitaš šta govoriš prijateljicama o svojoj vezi

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www.unsplash.com

Brankica Milošević

Comments