Prijateljstvo je velika i prava ljubav, često bolja i kvalitetnija od romantične ljubavi – u njoj nalazimo onu predanost, stabilnost i trajnost koju u romantičnom odnosu tako često ne uspevamo da pronađemo, zbog čega završavamo razočarani i slomljenog srca. Prijatelji su naša podrška, naše najbliskije osobe, koje nas poznaju i koje poznajemo dugo, kroz razne životne periode i situacije. Sve što preživimo i podelimo sa prijateljima, jača i produbljuje naše odnose i oni su doživotni. U odnosu sa prijateljem suprotnog pola (ili istog seksualnog opredeljenja), ponekad pomislite – ili vam to drugi snažno nagoveštavaju – zašto ne biste taj odnos kompletirali, možda imate više šansi nego oni koji se zaljubljuju i ulaze u vezu sa nerealnim očekivanjima. Vi se već poznajete, volite jedno drugo, možda biste uspeli. Ali, najčešće ostajete samo na razmišljanju, čak i kad o tome otvoreno razgovarate sa svojim prijateljem (jer prijatelji otvoreno razgovaraju o svemu). 

Poznajete se od detinjstva, ili rane mladosti

Počeli ste druženje u burno vreme razvoja, odrastali ste i eksperimentisali zajedno, sa sobom, sa drugima i jedno sa drugim. Odavno ste prerasli tu fazu fizičke privlačnosti i ostavili je za sobom. I nijedno od vas nema želju da se vraća nazad. 

Bili ste tu kroz razne veze i emotivne slomove 

Poznajete već nekoliko njegovih bivših ljubavi, kao i on vaših. Slušali ste jedno drugo kako se žalite na partnere, tešili se i govorili onom drugom da zaslužuje bolje. Bili ste i ostali jedno drugom podrška kroz sve emotivne slomove i niste prestali da budete bliski ni dok su te veze trajale. To znači da jedno u drugom nalazite ono što ne nalazite (a možda i ne tražite) u romantičnom odnosu. 

Ne vidite jedno drugo u romantičnoj ulozi 

Naravno da ste o tome razmišljali, a možda i razgovarali, dok ste prolazili kroz razne emotivne uspone i padove. Ali toliko se dobro poznajete, kao da ste u braku već sto godina – tu nema romantike, nema izazova, jednostavno osećate da bi to bilo smešno i da se ne biste snašli, a možda biste i pokvarili svoje prijateljstvo, ili iskomplikovali svoj odnos. Prijateljstvo je jednostavno i lako, romantične veze su teške i zahtevne. I komplikovane. 

Comments