Ako se spremate za drugi ili čak treći krug razgovora za posao i malo ste “poludeli”, sedite i prestanite da škrgućete zubima – iako postoji uverenje da je prvi utisak presudan, naknadni intervjui su jednako važni, samo postoji manje informacija o tome kako da se pripremite za tu fazu. Ovo su saveti strčnjaka koji su vam potrebni – pročitajte ih i spremite se da zablistate.

Prikupite sve informacije o kompaniji kod koje aplicirate

Vaš najbolji prijatelj Google trebalo bi da može da vam ponudi sve informacije koje su vam potrebne, da biste mogli svoj drugi ili treći razgovor za posao da vodite o onome što je njima važno – a takve informacije bi trebalo da se nalaze na veb-stranici kompanije. Ako se tu pominje timski rad, ili inovativnost, oblikujte razgovor prema tim vrednostima – recite nešto o svom pozitivnom iskustvu u timskom radu, ili o svojim idejama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Follow up razgovor za posao vodi određena osoba

Ako znate ko je vaš anketar, saznajte nešto o njemu, biće vam od koristi – on verovatno ima stranicu na nekoj poslovnoj i društvenoj mreži, gde možete saznati nešto o njegovim interesovanjima i opštoj kulturi. Nema potrebe da učite napamet CV svog anketara, ali zabeležite po nešto interesantno, bilo da je to nešto što vam je zajedničko, ili neka njegova aktivnost o kojoj biste želeli više da znate.

Proučite svoj CV

Za razliku od anketarovog, svoj CV morate znati – ako ne napamet, vrlo temeljno. Osoba koja vodi vaš razgovor za posao sigurno ga je pažljivo pročitala i možda zabeležila ono što joj je zanimljivo i o čemu želi više da vas pita, zato budite sigurni da možete razgovarati o svakoj stavki koju ste tamo naveli.

Pročitajte i ovo: Ključna pitanja koja bi trebalo da postavite na razgovoru za posao

Razgovor za posao je uglavnom odgovaranje na pitanja

Zato vam je potrebna tehnika za odgovaranje i želećete da je uvežbate kod kuće. Pošto će vas uglavnom pitati o vašim iskustvima, ili o tome kako biste neki problem rešili, držite se navođenja problema, opisa akcije koju ste preduzeli i objasnite rezultat – i to ukratko, u najkraćim crtama.

Provežbajte teme koje nameravate da istaknete

Nije loša ideja da uveče pre intervjua prođete kroz ključne tačke i teme, koje planirate da pokrijete i istaknete. Svako ko sa vama bude vodio razgovor za posao, više će voleti da čuje kratku priču, nego jednosložne odgovore, kao na testu. Provežbajte svoju veštinu pripovedanja i privucite pažnju anketara u prvih nekoliko rečenica. Čak i pitanja koja se odnose na prazninu u vašem znanju predstavljaju priliku – možete ispričati nešto o tome, kako vas je ranije nešto zanimalo i kako ste to otkrivali i savladavali, odnosno, možete iskoristiti ti pitanje da istaknete kako brzo učite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Razgovor za posao ne odvija se uvek po pravilima

Ostavite mesta na improvizacije, ne želite da zvučite kao robot i da sve pričate napamet, a osim toga, neko pitanje će vas verovatno iznenaditi i nećete moći da date odgovor kao iz topa. Suština je da budete u stanju da svaki odgovor koristite da naglasite ono što umete i što vas preporučuje. Kada vas neko pitanje iznenadi, možete reći „nisam razmišljala o tome, ali to je zanimljivo pitanje“ i možete postaviti neka pitanja kako biste bolje razumeli šta se od vas traži. Zato nemojte biti strogo fokusirani na svoje razrađene odgovore, jer možda ćete nešto morati da razrađujete na licu mesta. Setite se da razgovarate sa osobom, koja će vam možda biti šef, u čijem timu ćete možda raditi i nastojte da uspostavite lični kontkat, odnosno, budite iskreni i svoji.

Razgovor za posao nije jednosmeran

Vi niste na unakrsnom ispitivanju, nego na razgovoru, zato i vi možete da postavljate pitanja. Možda vam to dobro ide spontano, ali za svaki slučaj, pripremite neka pitanja koja ćete postaviti svom anketaru. Pitajte kada možete očekivati odgovor, ili uputstva o sledećim koracima, uverite se da imate kontakt svog anketara, a možete pitati, ukoliko procenite da postoji relacija među vama, kako je i kada on počeo da radi.

Pročitajte i ovo: Kako da se pripremiš za onlajn intervju za posao

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Brankica Milošević

Comments