Crkve su najčešće veličanstvene građevine i projekti u koje se ulaže mnogo arhitektonskog i umetničkog umeća. Kada iz bilo kog razloga bivaju napuštene, one se često, posle nekoliko decenija, pretvaraju u ruine i sva energija uložena u njihovu gradnju, nestaje sa vremenom. U Holandiji su se vlasnici lanca knjižara “Selexys” dosetili da iskoriste neobični enterijer napuštene crkve i da u njoj naprave jednu od njihovih knjižara.

Ova katedrala je izgrađena davne 1294. godine, a ogromni otvoreni prostor katedrale omogućio je da knjižara ima tri sprata, sa tematski podeljenim odeljenjima knjiga. 

crkva pretvorena u knjizaru 1 Neobični enterijer katedrale pretvorene u knjižaru

Iako se ovo čini kao neobičan enterijer za knjižaru, on zapravo predstavlja sjajan spoj istorije i književnosti. Knjižara u ovakvom enterijeru izgleda veoma intrigantno.

crkva pretvorena u knjizaru 2 Neobični enterijer katedrale pretvorene u knjižaru

Posebnu notu unutrašnjosti građevine daju joj i svetla u nekoliko boja, kao i neverovatno prelamanje svetlosti sa prozora katedrale.

crkva pretvorena u knjizaru 4 Neobični enterijer katedrale pretvorene u knjižaru crkva pretvorena u knjizaru 5 Neobični enterijer katedrale pretvorene u knjižaru

Neobičnim prostor čini i spoj modernih lustera sa starinskim plafonima. Kako je plafon crkve izuzetno visok, iskorišćeni su vertikalni lusteri.

crkva pretvorena u knjizaru 6 Neobični enterijer katedrale pretvorene u knjižaru

Vlasnici su se i odlučili da sačuvaju neobičnost arhitekture i umetnosti koja oplemenjuje crkvu, i da je iskoriste kao adut i unikatnu dekoraciju.

crkva pretvorena u knjizaru 7 Neobični enterijer katedrale pretvorene u knjižaru

Knjižara poseduje i kafe, sa velikim stolom u obliku krsta, čime su se vlasnici odlučili da očuvaju religijske elemente dekoracije.

crkva pretvorena u knjizaru 3 Neobični enterijer katedrale pretvorene u knjižaru

Ova neobična knjižara predstavlja neverovatnu simbiozu antikvarnog i modernog, i daje sasvim novu dimenziju kupovini knjiga.

Ne propustite priču o restauraciji jednog zamka:

Nedeljni Instagram leksikon: “Chateau de Gudanes”

Jasna Stanić

Comments