Crkve su najčešće veličanstvene građevine i projekti u koje se ulaže mnogo arhitektonskog i umetničkog umeća. Kada iz bilo kog razloga bivaju napuštene, one se često, posle nekoliko decenija, pretvaraju u ruine i sva energija uložena u njihovu gradnju, nestaje sa vremenom. U Holandiji su se vlasnici lanca knjižara “Selexys” dosetili da iskoriste neobični enterijer napuštene crkve i da u njoj naprave jednu od njihovih knjižara.

Ova katedrala je izgrađena davne 1294. godine, a ogromni otvoreni prostor katedrale omogućio je da knjižara ima tri sprata, sa tematski podeljenim odeljenjima knjiga. 

Iako se ovo čini kao neobičan enterijer za knjižaru, on zapravo predstavlja sjajan spoj istorije i književnosti. Knjižara u ovakvom enterijeru izgleda veoma intrigantno.

Posebnu notu unutrašnjosti građevine daju joj i svetla u nekoliko boja, kao i neverovatno prelamanje svetlosti sa prozora katedrale.

Neobičnim prostor čini i spoj modernih lustera sa starinskim plafonima. Kako je plafon crkve izuzetno visok, iskorišćeni su vertikalni lusteri.

Vlasnici su se i odlučili da sačuvaju neobičnost arhitekture i umetnosti koja oplemenjuje crkvu, i da je iskoriste kao adut i unikatnu dekoraciju.

Knjižara poseduje i kafe, sa velikim stolom u obliku krsta, čime su se vlasnici odlučili da očuvaju religijske elemente dekoracije.

Ova neobična knjižara predstavlja neverovatnu simbiozu antikvarnog i modernog, i daje sasvim novu dimenziju kupovini knjiga.

Ne propustite priču o restauraciji jednog zamka:

Nedeljni Instagram leksikon: “Chateau de Gudanes”

Jasna Stanić

Comments