Takođe, niko nema prava da ti prebacuje da si neodgovorna i nedisciplinovana, ako ujutru „snuzuješ“ svoj telefon po nekoliko puta, ne bi li ugrabila dodatne minute spavanja. Jer, eto, inteligentniji ljudi se teško bude i nerado ustaju iz kreveta. Uglavnom zato što su u njemu proveli nedovoljan broj sati (od čega su najmanje spavali) jer su noćne ptice i osećaj da svet oko njih spava, da su najzad sami i neuznemiravani, budi im kreativnost i maštu i daje im mogućnost da budu sami sa sobom i sa sadržajima koji ih ispunjavaju. Dnevni ritam života im je nametnut i oni mu se nerado prilagođavaju, jer za njih nije prirodno da budu ograničeni radnim vremenom, vremenom za obroke i spavanje – oni vole da budu slobodni, a to ne znači da neće svoje obaveze završiti na vreme i na najbolji način. Jedino slabo podnose sputanost okvira zadatog vremena – zašto ne bi bdeli dva dana i dve noći i posle tri dana spavali, ako im tako nalaže kreativni naboj, recimo? Ali pošto za tako nekonvencionalne potrebe društvo organizovano po rasporedu pedodnevne (i šestodnevne) radne nedelje, nema razumevanja, inteligentni su prinuđeni da se prilagođavaju i često su zbog toga neispavani.

Naravno da je i na ovu temu sprovedeno istraživanje i da je naučno utvrđeno da su noćne ptice i jutarnje spavalice inteligentniji deo čovečanstva, koji želi da raspolaže svojim vremenom, ne želi da robuje poslu i spremno je da samo rešava svoje probleme, da sledi sopstvene ambicije i upravlja svojim životom.

Ipak, nauka se oseća obaveznom da te upozoripotrebno je da sebi obezbediš sedam do devet sati zdravog sna preko noći, radi kvalitetnijeg i zdravijeg života. Ali ako si uspela da postaneš gospodar svog vremena i pronašla način da obaveze ispunjavaš onda kad je tebi zgodno i da spavaš i izležavaš se koliko hoćeš, onda verovatno uspevaš da emituješ još jednu superiornu osobinu, koja užasno nervira one što samo rade po ceo dan i nemaju vremena ni za uživanje, ni za spavanje, a to je – lenjost.

Čim se pomene lenjost, pomisli se na spavanje do podne i izležavanje. Ali moguće da ti oni kojima tvoja „lenjost“ bode oči, jednostavno užasno zavide, jer možeš sebi da priuštiš taj luksuz.

Comments