Svakodnevno donosimo odluke, manje ili više važne. Za neke nam treba malo više vremena da ih donesemo, dok za druge presečemo u trenutku, a samo nekoliko trenutaka kasnije pitamo se kako smo bili toliko glupi to da uradimo.

Posledice nekih odluka progone nas danima, pa i mesecima. Druge pak prihvatimo kao besmislenu grešku i kajanje potraje koju sekundu, valjda zbog toga što i posledice nisu velike.

Najgore je što se vreme ne može vratiti, a vi se nalazite na tački gde nema povratka, samo napred. Prekasno je za ispravku već donesene odluke. Sada je red na žaljenje.

Predstavljamo vam neke nepromišljene odluke koje mora da je neko, nekada doneo.

– Mora da se nekome desilo da se razdere na majku. To je trenutak slabosti i nerazmišljanja kada bes u nama vri i jedino što želimo je da ga se oslobodimo. Ovo je jedan od onih postupaka koji nas natera da dobro razmislimo o onome što smo uradili.

Slika 162 Nepromišljene odluke i kajanje

Kajem se, užasno se kajem

– Kada je dobar provod, društvo i alkohol, mozak se pomuti, a svi mi pamtimo stvari koje smo činili zahvaljujući poslednjem piću, kojem nikako da dođe kraj. Skoro svaka osoba na svetu žali za stvarima koje učini u pijanom stanju. Pozove bivšeg, pošalje poruku, izblamira se pred svima ili jednostavno se ispovraća i priredi svima neprijatan prizor.

– Nema osobe koja ujutru pred posao ne zažali što je prethodne noći ostala budna do kasno. Tipičan primer svih nas koji se zagledamo u neku TV emisiju, a ujutru patimo od glavobolje i promovišemo podočnjake.

– Jedna od najgorih odluka zbog kojih se devojke posle kaju je ta što daju svoj broj, ni same ne znaju iz kog razloga. Hir ili nešto drugo, nevažno je, ali je ovaj postupak sigurno praćen navalom poruka i poziva. Zaključak je: ne dati svoj broj osobama, ako ne želite da vas kontaktiraju.

– Obećanje, ludom radovanje. Nikada ne davati obećanja nedeljama unapred. Desi se ponekad da neko mora da uradi neku glupost čisto iz obećanja. Ovo su ishitrene odluke, koje se lako mogu rešiti sa jednim “razmisliću”.

– Trošenje novca je najlakša stvar. Ali, šta kada ga potrošimo pre vremena? To je jedna od suludih stvari, koja nas posle tera da se kajemo i razmišljamo zašto smo to uradili.

– Nikad neće osoba prežaliti činjenicu što nije upisala fakultet i to je surova istina, prihvatili mi to ili ne. Jedno od najvećih kajanja, definitivno.

Ovi primeri i još mnogi drugi, ličniji navode nas na gorko kajanje. Ipak, pomirite se sa činjenicom da se vreme ne može vratiti i da treba gledati napred.


Violeta Stojanović

Comments