Nezdrava veza je ona u kojoj sumnjate u toksičnost i verovatno ste u pravu, jer ne biste se preispitivali da vam je dobro. Naravno da ne postoji veza koja je u svim aspektima dobra, ali zato postoje snažna osećanja zbog kojih dajete sve od sebe da popravite vezu u kojoj se loše osećate i zbog kojih zanemarujete činjenicu da ste u toksičnom odnosu u kome ste zapravo zanemarili sebe.

Nezdravu vezu karakteriše odsustvo mnogih dobrih stvari

Sa pogrešnom osobom usamljeniji ste nego kad ste sami

Biti usamljen u vezi jedno je od najbolnijih ljubavnih iskustava, zato što u takvoj vezi zapravo nedostaje ljubav. Ne želite da poverujete u to, jer su vaša osećanja duboka i živa, ali ona vam nisu uzvraćena. Partner je sa vama zato što mu je tako zgodno, trenutno nema bolju opciju, ili ima koristi od vas – bolne su istine koje duboko u sebi znate, ali ne želite da priznate.

Ako pokušate sa njim da razgovarate o tome, da se požalite na to kako se osećate izostavljeno, isključeno, usamljeno, da tražite da se više angažuje, izlažete se raznim oblicima manipulacije, partner omalovažava vaša osećanja, izaziva vam osećaj krivice, ili prosto laže i uverava vas da želi da vas usreći – govori ono što želite da čujete. Kad pokušate da inicirate više kvalitetnog vremena i sadržaja u vezi, partner nalazi načina da vas sabotira i ne uključuje se. Kad pokušate da se posvađate i iskoristite ljutnju da biste se zauzeli za sebe, završite iscrpljeni i tužni, bez ikakvog rešenja. Sami ste u tome.

Nezdrava veza je neprekidan izvor bola i zbunjenosti

Kada ste stalno zabrinuti i nesigurni, zbunjeni i povređeni ponašanjem partnera, sa vašeg lica nestaje osmeh, a umesto njega se očitava napetost. Oči vam čudno sijaju, jer ste stalno zagledani unutra, u stvari zbog kojih biste mogli pola vremena da plačete, a pola da besnite. Nedostaje vam radost, opuštenost, uživanje – ako postoji neko zadovoljstvo, ono je u intenzitetu i drami, ali ne možete ljubav stalno hraniti otrovom i očekivati da ona raste i razvija se.

Često ste zbunjeni, jer se svaki vaš pokušaj da učinite nešto lepo i unesete radost i harmoniju, nekako pretvara u sukob, ili bude ignorisan i potpuno propada. To se vidi na vašem licu – tuga i bol imaju svoje tamno svetlucanje zbog koga možda izgledate produhovljeno i vaša lepota je istančanija. Ali radost i zadovoljstvo blistaju zdravljem i osmehom i lepše ih je i osećati i videti na nečijem licu.

Pročitajte i ovo: Jake žene ne završavaju u nezdravim, toksičnim ili polovičnim odnosima

Nezdrava veza vam oduzima samopoštovanje

Stalno pravite kompromise i uveravate sebe da je to normalno i da su ustupci i kompromisi vitalan deo odnosa. Ali ne pravite kompromise u dogovorima i održavanju strukture vašeg odnosa, vi ih pravite sa sobom. Umesto da kažete NE, izneste zašto se loše osećate i šta vam je potrebno da biste se osećali bolje, radije ćutite i trpite, da ne biste izazivali i nervirali partnera, da biste izbegli još jednu iscrpljujuću dramu. Vaše samopoštovanje se srozava do nule, dok vi uveravate sebe da na taj način poštujete svoja osećanja i da je ljubav najvažnija.

Pomešali ste ljubav sa drugim stvarima

Nezdrava veza je jednosmerna – upućeni ste na svoja osećanja, jer ona tu vezu i održavaju. Onog momenta kad shvatite da ljubav podrazumeva obostranost, davanje i primanje i da je ono što osećate većim delom patologija, koliko god vaša osećanja bila duboka i intenzivna, bićete u stanju da prekinete vezu u kojoj se ne osećate prihvaćeno, voljeno, poštovano, adekvatno. U međuvremenu, mešate ljubav sa zavisnošću, a svoju potrebu mešate sa dubinom osećanja.

Sa stanovišta neuronauke, zavisnost i zaljubljenost imaju vrlo sličnu hemiju – u oba slučaja aktivne su iste regije mozga, bilo da žudite za kokainom, ili voljenom osobom. Razlika je samo u poštovanju, poverenju i posvećenosti – koje u nezdravoj vezi izostaju. Kada priznate sebi da to što živite i osećate nije ljubav i da možda uopšte i ne znate šta je ljubav (ali pretpostavljate, na osnovu onoga što vidite da nije), spremni ste da prekinete toksičan odnos i posvetite se traženju neke zdravije veze.

Pročitajte i ovo: Toksične veze vas nauče ono što roditelji nisu

Zdrava veza je pre svega ona koju gradite sami sa sobom

Koren svake nezdrave veze je u nedostatku zdrave veze sa sobom. To ste već čuli i na intelektualnom nivou vam je jasno da morate najpre voleti i poštovati sebe, da biste se uopšte našli u poziciji da gradite zdrav odnos sa drugim. Da biste imali ikakve koristi od toga što znate, potrebno je da ljubav prema sebi počnete da sprovodite u praksi, jer samo tako ćete iskusiti šta to stvarno znači. A uglavnom znači povratak ili formiranje samopoštovanja koje vam je uvek nedostajalo i sposobnost postavljanja granica.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments