Kada vam dobro ide, ne želite da se bilo šta menja, ali promene su neminovne i pozitivne – odnos između dvoje ljudi je dinamičan, i vremenom, oni rastu, razvijaju se i menjaju, zbog čega se i veza menja. Nova faza odnosa donosi nove izazove, otvara novo poglavlje vašeg života i svakako predstavlja napredak – i to se ne dešava odjednom, promene koje zbližavaju par i predstavljaju znak razvoja i potencijala za trajnost primećujete kad počnete da osećate veću bliskost, sigurnost i poverenje. A tada shvatate da se i sami sa sobom osećate stabilnije, da ste sigurniji u sebe i manje zabrinuti zbog budućnosti veze. I kada ste zbog nečeg zabrinuti, to želite da podelite i prodiskutujete sa partnerom, jer vam je njegova perspektiva dragocena i korisna.

Ovo su znaci koji pokazuju da je počela nova faza veze

Potpuno spuštate gard i otvarate se

Možda i niste čuvali neke tajne, niti bili posebno distancirani i oprezni ni na početku, ali kada počne nova faza bliskosti, više ne razmišljate da li će vas druga osoba shvatiti (pogrešno) ili joj se neće dopasti ono što imate da kažete. Ne pokušavate da se predstavite u najboljem svetlu, jer se osećate dovoljno sigurno da pokažete ranjivost i da partneru poverite bolne momente iz prošlosti. Kada želite da se otvorite, želite da vas partner poznaje, to znači da mu verujete i da je on neko ko deluje na vas isceljujuće i umirujuće. Prestajete u potpunosti da cenzurišete sebe i otvoreno govorite o svojim iskustvima i osećanjima – osećate da možete sa partnerom da budete ono što jeste i to je oslobađajuće.

Nova faza zajedništva u donošenju odluka

Ozbiljne veze zahtevaju timski rad – možda je teško prilagoditi se, kada ste navikli da budete nezavisni, a možda osećate olakšanje što ne morate sve sami. Naravno, niko ne treba da postane nesamostalan i zavistan u odnosu, ali odluke koje donosite o svom životu sada utiču na vas kao par. Vaša povezanost ulazi u novu fazu i produbljuje se kada počnete da se konsultujete oko svih odluka koje donese pojedinačno, jer osećate da ste zajedno u tome. Kada o nečemu treba da donesete odluku više ne razmišljate samo o tome šta je najbolje za vas, već uzimate u obzir osećanja, želje i potrebe partnera i zajedno sa njim nastojite da pronađete rešenje koje je oboma najprihvatljivije.

Važno vam je njegovo mišljenje, želite da bude zadovoljan i srećan, isto koliko želite i sami da budete zadovoljni i srećni. Zajedničko donošenje odluka znači da je započela nova faza vašeg odnosa, u kojoj oboje priznajete i prihvatate da ste jedno drugom važni i da je pred vama zajednička budućnost.

Pročitajte i ovo: Faze zaljubljivanja (hemija zbog koje postajemo blesavi)

Preduzimate konkretne korake ka sledećoj prekretnici

Ako ste ranije neobavezno pričali o mogućnosti da živite zajedno, ili da stupite u brak, sada to deluje sve realnije i vi se spremate za sledeći korak. Aktivno razmatrate mogućnost kupovine stana, ili drugi aranžman zajedničkog života koji oboje želite. Napredujete kao par ka sledećoj prekretnici i novom početku, jer oboje ste ozbiljni u nameri da zajedno provedete život. Ovoj fazi može prethoditi period distance, u kome ste oboje razmišljali o tome šta veza znači za vas i da li ste spremni da nastavite ozbiljno, ili je bolje da se povučete. Ali, pošto ste ustanovili da vam je bolje kada ste zajedno, nego kada niste i počeli da poveravate jedno drugom svoje strahove, sumnje i nade i da zajedno radite na donošenju odluka – nova faza je već počela.

Nova faza raščišćavanja prethodnih problema

I pošto ste odlučili da imate posvećenu vezu i posmatrate stvari dugoročno, nova bliskost i poverenje omogućavaju vam da pokrenete osetljiva pitanja, vodite neprijatne razgovore i diskutujete o problemima o kojima ranije niste bili u stanju da razgovarate. Sada kada možete da otvoreno komunicirate i iznesete svoje želje i potrebe, možete bolje postaviti granice, napraviti kompromise i postaviti stabilne temelje za građenje svoje veze i zajedničkog života.

Oboje ozbiljno shvatate međusobne primedbe i ne dozvoljavate da se ogorčenje nakuplja, odvajate vreme da se pozabavite problemima, umesto da to izbegavate. Jasno vam je da na ovaj način jačate i učvršćujete svoj odnos i oboje ste posvećeni tome da vaša veza bude što snažnija i izdržljivija.

Pročitajte i ovo: Znaci da će veza potrajati nakon faze “medenog meseca”

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments