Svet će najzad saznati mnogo toga o jednom od najslavnijih dizajnera, koji je promenio lice i naličje pret-a-portera – ali ako ste pomislili da to znači da ćemo najzad videti njegovo lice, prevarili ste se. Dizajnerska zvezda i dalje ostaje nevidljiva, jer mu je privatnost i dalje jednako važna kao i do sada. U novom dokumentarcu Reinera Holzemera, on govori o sebi, ali se ne vidi. Govori o celoj svojoj karijeri, počev od detinjstva u Belgiji, završno sa povlačenjem iz modne industrije 2008. godine. Iako ne otkriva njegov izgled, film je i dalje duboko ličan. Svojim toplim glasom, Martin Margiela govori dodirujući predmete iz detinjstva, praveći beleške, skidajući naočari i odlažući ih na sto, elegantnim pokretom. Reditelj smatra da će gledaoci na kraju imati osećaj da su ga upoznali, da su videli njegov svet, iznutra.

Dizajner se u priči “In His Own Words”, osvrće na glavne momente u svojoj genijalnoj karijeri, kao što je šou, upriličen u Paris Salvation Army (Cathy Horyn je prenosila prezentaciju sedeći na veš-mašini), u napuštenom teretnom vozu, na revolucionarnu prezentaciju 1989. godine, na igralištu u dvadesetom arondismanu, pre nego što su takva nekonvencionalna mesta postala mejnstrim. Tu su i arhivski snimci najvažnijih kolekcija (jesen/zima 1994. sa odećom za lutke u prirodnoj veličini, proleće/leto 1996. i 1997. godine…), kao i izveštaji o njegovom prvom ateljeu, sećanja na to kako su se dizajneri i studenti sa Kraljevske likovne akademije u Antverpenu ušunjali na šou Jean Paul Gaultiera pomoću lažnih pozivnica napravljenih od poklopca jogurta, sećanja na modele koji su hvalili intelektualni izgled žena, kakvim ih je Margiela predstavljao.

Najteži trenuci u filmu su kada dizajner govori o svom detinjstvu – on otkriva jasne veze između svog vaspitanja i kasnije karijere. Obožavao je svoju baku, krojačicu i rano je razvio ljubav prema perikama koje je njegov otac prodavao u svom frizerskom salonu. Mislio je da je to veoma ekstravagantno i znao je da želi da postane modni kreator kad je sa šest godina video dokumentarni film o Andre Courregasu – u trenutku nadahnuća, odsekao je nožne prste svim svojim lutkama. U ovom filmu, prikazan je i prvi odevni predmet koji je ikada napravio – replika sivog blejzera Yves Saint Laurenta, za svoju Barbiku. Njegova majka je čuvala sve njegove skice i crteže i odeće za Barbike iz detinjstva i ta činjenica je dirnula dizajnera i navela ga da otvoreno govori o svom detinjstvu.

Comments