Muški svet se teže otvara – češće, muškarci su emotivno nedostupni, ne vole da govore o svojim strahovima, željama i problemima i loše reaguju na svaku vrstu emotivnog pritiska. Da bismo ih bolje razumele i pomogle im da dostignu bliskost za kojom čeznu kao i mi, ali je se možda više plaše, korisno je da znamo o čemu im je obično vrlo teško da razgovaraju i šta radije zadržavaju za sebe – iako bi im deljenje misli i osećanja mnogo olakšalo (a olakšalo bi i nama). Oko ovih stvari muškarci najčešće postavljaju blokade i podižu zidove.

Teško im je da kažu “volim te”

Ako to stvarno osećaju, verovatno ih to osećanje plaši i teško im je da ga priznaju – izjava ljubavi ima težinu koja, jednom kad su reči izgovorene, više ne može da se ignoriše. Ipak, istraživanja pokazuju da muškarci često izjavljuju ljubav prerano i to ne zato što je osećaju, nego zato što znaju da žene to vole da čuju i da će lako pristati na seks, ako veruju da su oni zaljubljeni. Muškarci češće svoju ljubav i privrženost izražavaju delima, a to ima mnogo veću težinu nego verbalna izjava ljubavi i to treba da imamo u vidu i da poštujemo.

View this post on Instagram

“I hope you don’t accept anything less than what you deserve. Run away from average love. Run like all hell. You deserve someone who will make your blood stir and cause your heart dance. You deserve to be deliriously happy. It’s ok to be patient. It’s ok to wait for that. You’re waiting for the best, and that’s nothing to be ashamed of.”⁣ ⁣ “Espero que no aceptes menos de lo que mereces. Aléjate del amor corriente. Aléjate tanto como puedas. Mereces alguien que haga que tu sangre se agite y que tu corazón baile. Mereces ser frenéticamente feliz. Está bien ser paciente. Está bien esperar por eso. Estás esperando por lo mejor, y no hay nada de que avergonzarse”

A post shared by ItalianLoveStory🕊 (@italianlovestory) on

Nerado razgovaraju o svom strahu od vezivanja

Možda o tome uopšte i ne razmišljaju i o tome uopšte ni sa kim ne razgovaraju – ni sami sa sobom. Često, muškarci nisu svesni “levelovanja” odnosno, činjenice da se veza menja, da se bliskost produbljuje i da viši nivo odnosa zahteva da ga prate i prilagode mu se. Njima se ne sviđa mnogo činjenica da veza postaje ozbiljna, da su se vezali za partnerku i da će možda uskoro nastupiti trenutak i da se zvanično obavežu, da bi potvrdili važnost i značaj svoje veze. Oni bi hteli da uvek bude jednostavno, udobno, da budu zaljubljeni i da uživaju bez ikakvog truda. Kad veza napreduje, oni ponekad osećaju da ih bliskost i ozbiljnost odnosa guši i umesto da razmišljaju o svom strahu od vezivanja i da o tome razgovaraju sa nama, oni traže više prostora za sebe, ponašaju se hirovito i distanciraju se. Ako ovo razumemo, lakše će nam biti da iniciramo razgovor koji se neće pretvoriti u optuživanje i svađu.

Comments