Svima nam je važno da se osećamo voljeno i prihvaćeno i, u izvesnoj meri, svakome je potrebno odobravanje, kao potvrda i podrška. Ali, nije realno očekivati da ćemo uvek to i dobiti – ne moraju svi da odobravaju naše ponašanje, odluke i način života, kao što ne moraju svi ni da nas vole.

Međutim, ako vaše samopoštovanje i raspoloženje zavise od potvrde drugih i ako vam je odobravanje potrebno na dnevnom nivu, verovatno ćete često biti veoma razočarani i nezadovoljni sobom.

Odobravanje drugih ne bi trebalo da određuje vaše mišljenje o sebi – a u tom smislu, nikome ne bi škodilo više samopoštovanja i samovrednovanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Odobravanje nasuprot samopoštovanja

Kad vam je potrebno odobravanje drugih, usmereni ste na druge i zavisite od pažnje i potvrde koju od njih dobijate. I to je obično znak niskog samopoštovanja. Što više sami sebe vrednujete i razvijate samopoštovanje i samopouzdanje, to ćete biti nezavisniji od tuđe pažnje i odobravanja i sposobniji da održavate zdrave veze i odnose.

Kako da znate da li imate dovoljno samopoštovanja? To ćete najlakše otkriti u vezi – kada osoba do koje vam je stalo ne odobrava nešto što kažete ili uradite, da li se osećate povređeno i odbačeno? Ako se tako osećate, velike su šanse da vam je mnogo stalo da imate njeno odobravanje i da ste usmereni na to da ispunite njena očekivanja.

Nisko samopoštovanje vas može uvesti u toksične veze, verovatno sa emocionalno nedostupnim partnerom, koji postaje centar vašeg sveta, dok se besomučno trudite da postanete centar njenog sveta – ili da se makar malo približite tom centru. Ljudi to rade da bi ispunili svoju unutrašnju prazninu, da bi dobili od druge osobe ono što im nedostaje u njima samima – i to redovno ne uspeva.

Pročitajte i ovo: Evo kako vaše samopoštovanje utiče na vezu

Ispunjavanje emocionalnih potreba

Vaš partner ne može i ne treba da bude jedini koji ispunjava vaše emocionalne potrebe. I ako to očekujete od njega, oboje vas očekuje emotivni rolerkoster. Kada vam je potrebno odobravanje, teško je prihvatiti da nije posao partnera da vas učini srećnim. A trud koji ulažete da to ipak „izvučete“ od njega, stvara nezdravu atmosferu i partner vas doživljava kao lepljivu osobu, koja suviše traži. I kada to radite, vi dajete partneru (ili bilo kojoj drugoj osobi od koje tražite odobravanje) moć da upravlja vašim emocionalnim životom. Svaki put kada umesto očekivanog odobravanja dobijete kritiku, ili primedbu, osećaćete se povređeno i odbačeno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Odobravanje i unutrašnje isceljenje

Kada vas odobravanje vrti u silaznoj spirali raspoloženja i nezadovoljstva u vezi, potrebno je duboko unutrašnje isceljenje. Potrebno je da naučite kako da volite sebe i da se zalažete za sebe. Da prihvatite da je u redu ako se partner ne slaže uvek sa vama ili ne odobrava sve vaše postupke.

Kada se osećate dobro samo uz odobravanje partnera (ili drugih osoba), to je kao da stalno gladujete, a nikada ne uspevate da izgubite višak kilograma. Ili obrnuto – kao da stalno jedete i uvek ostajete gladni. Komplimenti, pažnja, pohvale i odobravanje koje dobijate, ispunjavaju vas trenutno, ali nikada nisu dovoljni da se osećate smireno i dobro zbog sebe.

Ono što zaista tražite je ljubav i lepota koje postoje duboko u vama – a to je vaša autentičnost!

Vi ste vredni i divni ne zato što ste nešto uradili i to zaslužili, već zato što ste takvi kakvi jeste. Zaslužujete najbolje, jer postojite.

Ulaganje u razvoj svog samopoštovanja i osvešćivanje svoje vrednosti predstavljaju put ka dubokom isceljenju koje će doprineti ostvarivanju zdravih i ravnopravnih odnosa.

Ne prepuštajte nikome svoju moć

Dajte sve od sebe da prevaziđete odobravanje i potvrdu, da više nikome ne prepuštate svoju moć. Vaša je odgovornost da stvorite život koji želite. Da budete srećni, bez obzira na druge. Da upamtite da ste voljeni i da ste dovoljni. Da li ćete zbog toga uvek dobijati najbolje i da li će vam uvek uspevati da se oslonite na sebe? Ne. Ponekad će vam odboravanje i pažnja i dalje biti potrebni, ali kada ste toga svesni, izbeći ćete emocionalni haos. I to je proces koji će trajati i kroz koji ćete rasti i razvijati se.

Pročitajte i ovo: Kako da vratite ličnu moć koju prepuštate drugima

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments