Iako važi da je ogovaranje toksično i da taj sport treba da izbegavate i vežbate retoriku na pozitivniji način, kada je u pitanju preboljavanje, odnosno, ogovaranje bivšeg partnera, zapravo, može da vam pomogne.

Sigurno imate spreman arsenal epiteta kojim možete raspaliti po bivšem, koji je sigurno bio bar malo (ili malo više) toksičan, a tek ako vas je prevario! Onda zaslužuje hardcore ogovaranje u kome će vam najbolja prijateljica (a verovatno i svi ostali) zdušno pomoći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Ogovaranje može da vam pomogne da ventilirate osećanja (otpustite paru iz ekspres-lonca), da ih se oslobodite i sagorite ih. Znate, nijedan terapeut vam ne bi preporučio da potisnete svoja negativna osećanja, već da se njima pozabavite. Ako je plakanje, vrištanje u šumi, udaranje jastuka i punjenje dnevnika svim svojim mislima i osećanjima (bez cenzure) zdravo, onda je ocrnjivanje i ogovaranje bivšeg partnera, ismevanje njegovih slabosti i bezočno karikiranje svega što vas je kod njega nerviralo, sigurno lekovito.

Naravno, u nekom trenutku to treba da prevaziđete, da prestanete da pričate o njemu (i da mislite), ili da se zaustavite, ako postanete opsesivni. Ali, to je proces i zato idemo redom.

Pročitajte i ovo: Postavite sebi ova pitanja ako razmišljate da se vratite bivšem

Kako ogovaranje bivšeg partnera može biti zdravo za vas

Ako umirete od želje da svog bivšeg ocrnite, potrebno je da to izbacite iz sebe. Govoriti o bilo kakvim negativnim osećanjima o bivšem, može biti emocionalno katarzično, komentarišu psiholozi. Kada su u pitanju vaša prava osećanja, ogovaranje je način na koji ih obrađujete. A kada procesuirate svoja osećanja, to oslobađa napetost i negativnu energiju i pomaže vam da steknete dublje uvide i vremenom prihvatite raskid i nastavite dalje. Morate raskrčiti taj emotivni otpad da biste napravili mesta za nekog novog u budućnosti, a ako je ogovoranje način da to učinite (jeste), samo napred, legitimno je!

Takođe pomaže da izvedete mali ritual, sami sa sobom u dostojanstvenom stilu nekoga čija je svest o bezbednom uklanjanju toksičnog otpada na zavidnoj visini. Zapišite na papiriću sve što imate da izlijete o bivšem, o svemu što vas je povređivalo i bolelo, o ograničavajućim uverenjima o sebi, koja ste pokupili iz te veze – ako referat ne staje na papirić, uzmite papir formata A-4 koji možete ispisati sa obe strane – i zatim ga zapalite (u šerpici, bolje nego u piksli) i ostatke bacite. U trenutku bacanja, vizuelizujte kako sav negativni sadržaj vaše veze odlazi u nepovrat, a vi ostajete pročišćeni i oslobođeni.

Zatim tako svesni i naoštreni smislite kakvu vezu želite u svom životu i zapišite to u dnevnik. Odlučite i izjavite „moja veza će izgledati ovako, u njoj ću se osećati ovako, moj partner će biti ovakav…“. Kada to uradite, premestili ste se sa mesta besa, frustracije, ogorčenosti i očajanja na mesto inspiracije, sa koga možete sagledati nove mogućnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Kada ogovaranje bivšeg partnera postaje nezdravo

Stigli smo do povlačenja granice – to je tačka u kojoj ogovaranje prestaje da vam služi i počinje da umanjuje vaš život i vaše opšte blagostanje. U kojoj je „ventiliranje bivšeg“ postalo navika, opsesija na nivou zavisnosti, nešto što radite bez razmišljanja i bez ikakvog olakšanja. To znači da je svaki razgovor o bivšem izgubio smisao i postao sopstvena suprotnost – umesto da vam pomogne, od ove tačke ogovaranje vas zarobljava i negativna energija ne odlazi, nego cirkuliše kroz vas i sama se sobom (i vama) hrani.

Znaćete ako se to dogodi, ako ste prešli granicu osećaćete se loše, a ako i ne shvatate da ste opsednuti, doskorašnji saučesnici u ogovaranju će vam to jasno reći. Kad svima dosadi jedna te ista priča, prestaće da učestvuju, neće se uključivati u priču, ili će vam bez uvijanja reći: dokle više, ne mogu više to da slušam. Ne postoji vremenski okvir na osnovu kog se možete orijentisati, ali ako je prošlo već nekoliko meseci od raskida, a vi i dalje ne možete da pričate ni o čemu, osim o bivšem i vaš um se stalno vraća na negativna osećanja i osvetničke misli, znači da ste se otisnuli van granica zdrave obrade i da morate prekinuti taj krug.

U tom slučaju, potrebno je da promenite taktiku i da se fokusirate na brigu o sebi, u čemu takođe možete angažovati prijatelje, oni će sigurno imati mnogo ideja o tome kako da ispunite vreme i kako vam mogu pomoći u tome da promenite fokus na pozitivne sadržaje.

Sve u svemu, nema razloga da osećate krivicu kada želite da ogovarate bivšeg – radite to neko vreme, dok ne izbacite lošu energiju iz sebe, ali vodite računa da se ne zaglavite u tome i da osvetničke i negativne misli progutaju svu vašu mentalnu energiju. Vi sami sebe možete da volite bolje nego bilo ko drugi, pa se posvetite toj disciplini. Ona možda nije tako uzbudljiva i zabavna kao seciranje bivšeg, ali vaš um će se postepeno okrenuti vrednim odnosima, novim interesovanjima, ličnom rastu. U nekom trenutku ćete shvatiti i osetiti da je mesto koje je zauzimao emotivni otpad očišćeno i da ste spremni da krenete dalje.

Pročitajte i ovo: Da li treba da spavate sa nekim – da biste preboleli bivšeg?

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments