Svetskoj premijeri serije “Okružen mrtvima” (The Walking Dead) prethodila je reklamna kampanja koja je kulminirala istovremeno izvedenim performansom u 26 svetskih gradova. Tog dana, 26. oktobra 2010. godine, ulicama Beograda, Bogote, Meksiko Sitija, Londona, Čikaga i drugih metropola, prošetale su horde “zombija” u potrazi za plenom. Sjajno maskirani i našminkani statisti propisno su uplašili, a potom i zabavili prolaznike. Cilj je postignut. Planeta je bila spremna za dolazak živih mrtvaca i nekoliko dana kasnije počelo je prikazivanje prve sezone serije.

141 Okružen mrtvima

Čekate dragu “kod Konja” i ugledate ovakav prizor - u trenutku ćete zaboraviti na leptiriće u stomaku

Horor priča o grupi preživelih nakon epidemije koja je od većine čovečanstva napravila zombije, nastala je po istoimenom stripu Roberta Kirkmana (Robert Kirkman). Iako zaplet neodoljivo podseća na onaj u filmskom hitu “28 dana kasnije” (28 Days Later), serija je odlično primljena kod publike izmorene i isfrustrirane beskrajnim vampirskim sagama koje joj se besomučno serviraju. Kritika nije bila ništa manje velikodušna u davanju pohvala. Svetom je zavladala zombimanija.

235 Okružen mrtvima

Izvinite, pogrešio sam pravac

Međutim, početak snimanja druge sezone obeležilo je značajno smanjenje raspoloživog budžeta i uvođenje principa “imamo scenario za pet dobrih epizoda, hajde da napravimo 13”. Rezultat je beskrajno razvučena radnja, smeštena na farmi u Džordžiji, gde su glavni junaci pronašli utočište. Zombiji su i dalje tu, ali se stiče utisak da su postali sporedna neprijatnost. Radnja je usmerena na nezanimljive, blede dijaloge i moralne dileme i sukobe glavnih junaka. Pad kvaliteta i adrenalina koje serija donosi bio je neminovan. Ipak, bez obzira na sve, “Okružen mrtvima” ima svoju vernu i strpljivu publiku. Producenti, kad već nisu mogli da odreše kesu za snimanje kvalitetnijih epizoda, pokrenuli su čitavu prateću mašineriju. Emisija “Talking Dead” prikazuje se posle svake epizode i u njoj poznati gosti obožavaoci serije do tančina analiziraju nove doživljaje glavnih junaka. Forumi su, takođe, prepuni rasprava i pohvala na račun “mrtvih”. U ponedeljak, na našoj televiziji prikazana je poslednja epizoda druge sezone. Producenti su već pokazali tendenciju da sa što manje uloženih sredstava i truda zarade što više zelenih novčanica. Ako se nešto značajno ne promeni u njihovim glavama, mislim da će treća sezona biti krajnji domet ove serije.

333 Okružen mrtvima

Nikako bez ljubavnog trougla


Željko Marjanović U konstantnoj potrazi za Nedođijom, večiti dečak, sanjar, optimista. Nepokolebljivo uveren da će osmeh spasiti svet.

Comments