Ove nedelje smo govorili o Gaston Louis Vuitton-u i nastanku Louis Vuitton brenda, takođe o Louis Vuitton Speedy 25, najpopularnijoj torbi ikad. A sada je vreme da vam ispričamo priču o jednom čoveku koji se smatra genijem današnjice, Marc Jacobs-u.  Neverovatno ali istinito, sve što on dizajnira, bilo da je u grunge stilu, bilo da je elegantno, svi žele i svima odgovara. Pored toga što je kreativni direktor LVMH ( Moët Hennessy – Louis Vuitton), on ima i svoj brend Marc by Marc, u okviru kog ima mušku, žensku i dečiju kolekciju. Neke od njegovih muza su Sofia Coppola, Charlotte Rampling, Winona Ryder, Dakota Fanning i Victoria Beckham, Kate Moss, Courtney Love, Naomi Cambell. Njegova karijera i život su zaista zanimljivi.

Rođen je u Njujorku 1963.

Na njega je u životu najveći uticaj izvršila njegova baka, koja ga je naučila da štrika. ( Otac mu je umro u njegovoj sedmoj godini, majka mu je psihički nestabilna, a ima još i brata i sestru, sa kojima nije u kontaktu.)

View this post on Instagram

Russian off to the Tea Room.

A post shared by Marc Jacobs (@themarcjacobs) on

Sa 15 godina počinje da radi u butiku Charivari u Njujorku, gde upoznaje Perry Ellis-a.

Upisuje Parsons School of Art and Design u Njujorku.

1984. osvaja Perry Ellis for New Fashion Talent, Chester Weinberg Gold Thimble nagradu, kao i nagradu Design Student of the Year.

1986. kreira prvu kolekciju pod imenom Marc Jacobs, zajedno sa Robert Duffy-em, koji 1989. postaje zamenik direktora Perry Ellis-a.

1992. kreira čuvenu Grunge kolekciju i za nju dobija nagradu Women’s Designer of the Year. Te iste godine dobija i otkaz u Perry Ellis-u.

View this post on Instagram

Feeling tweedy.

A post shared by Marc Jacobs (@themarcjacobs) on

1993. lansira svoj brend, Marc Jacobs International Company, L.P. uz pomoć Naomi Campbell i Linde Evangeliste, koje rade za njega bez novčane nadoknade.

1997. otvara svoj prvi butik u Sohou, u Njujorku i postaje kreativni direktor kompanije LVMH.

Do 2002. godine otvara još stotinak butika širom sveta, do 2009.  u Londonu, San Paolu, Čikagu, Milanu…

Marc by Marc Jacobs kompanija je do sad pored Marc Jacobs RTW kolekcije, Marc Jacobs womenswear, Marc Jacobs RTW za muškarce i Marc Jacobs menswear kolekcije, izbacila kolekciju kupaćih kostima, dve kolekcije obuće, dve kolekcije optičkih naočari, dve kolekcije sunčanih naočari, kolekciju satova, devet parfema, dečiju kolekciju i much loved kolekciju, kolekciju posebnih artikala.

Marc Jacobs i Robert Duffy se aktivno bave humanitarnim radom, spisak fondacija sa kojima sarađuju je zaista impresivan ( Active Element Fondation, America Coming Together, Artconnection, Bailey House, Camp Okizu, Cancer Care, Circle of Life Foundation…)

Gospodin Jacobs kaže da su ga oduvek privlačili posrnuli anđeli i da su zato Courtney Love, Kate Moss i Naomi Cambell njegove muze. Po prirodi buntovnik, narkoman, poznat po svojim usponima i padovima, javno deklarisani gej, tokom proteklih par godina doživljava potpunu transformaciju. Posle rehabilitacije na kojoj je bio 2007. godine, menja svoj život u potpunosti. Rigorozna dijeta, teretana, raskid problematične veze sa Jason Preston-om, bivšim modelom i žigolom i početak nove romanse sa Lorenzo Martone-om, izdavačkim direktorom iz Brazila, sa kojim se nedavno i verio. Jedini porok kog se nije odrekao su cigarete. Često je tema žute štampe, zbog svog intrigantnog, uzbudljivog života.

Marc Jacobs je najveći dizajner koga je Amerika ikada imala.

Čovek koji postavlja nova pravila.

Čovek koji zna da pruži ljudima ono što žele i da pokaže šta sve može da učini snaga volje.

Izvor fotografija: vogue.com

Comments