Možemo li da “treniramo” optimizam i kako?

Po definicijama, optimizam zapravo predstavlja opšte očekivanje da će budućnost za nas biti dobra. Kao što smo videli, u velikoj meri zavisi od načina na koji gledamo na stvari. Zbog toga ga je moguće “trenirati”, a evo i nekoliko saveta za rad na optimizmu:

Primetimo pozitivne, ne samo negativne događaje u svom životu. Umesto da se žalimo na probleme i teškoće sa kojima se suočavamo na poslu, na kraju dana možemo da se prisetimo pozitivnih stvari koje su nam se desile: kafa sa kolegama, uspešno završen projekat, telefonski poziv koji otvara šanse, i da na njima budemo zahvalni.

Nije sve u nama, nekada je stvar i u “kišnom danu”. Umesto da tragamo za dubokim unutrašnjim razlozima neuspeha, pokušajmo da nađemo još neka objašnjenja. Ne treba se samozavaravati, već tragati za različitim načinima na koji se stvari mogu objasniti. Nekada smo, naprosto, samo imali loš dan.

Najbolje moguće ja. Izdvojte dvadesetak minuta s vremena na vreme da uradite ovu vežbu koja se sastoji u pisanju o tome kako izgleda moje najbolje ja. Zamislite da se nekim čudom u vašem životu dogodilo sve baš onako kako ste sanjali. Ostvarili ste sve svoje ciljeve i postigli sve ono što ste želeli. Kako to izgleda, šta vi radite, ko su ljudi oko vas…  Nauka pokazuje da ova vežba podiže nivo optimizma.

optimizam 3 1 Optimizam – najbolji način da pokloniš sebi srećnu Novu godinu

I na kraju, pred nama je početak jedne nove godine. Mi verujemo, lepše i uspešnije nego što je bila prethodna. Pozivamo vas da iskoristite ovo praznično raspoloženje za akcije. Ali one koje će vam pomoći da učite, rastete, unapređujete se. Odlučite da sebi poklonite uspeh u Novoj 2019. godini. Trik je u tome da ga zamislite već danas. I sa verom i radošću krenete ka njemu.   

Fotografije: unsplash.com

Marija Vojnović Nešić i Ivana Penčić Vlajić, www.stepup.co.rs

Comments