Svaka trudnica se suočava sa ovom osetljivom temom, jer, uglavnom je ono što izaziva zbunjenost i strah, pitanje da li seks ikako može da naškodi bebi? Stručnjaci daju vrlo običan, zdravorazumski odgovor – ono u čemu trudnica uživa, sigurno ne može da bude loše za plod. Telo ima svoje mehanizme da traži ono što mu treba i da odbaci ono što mu smeta, a to je u trudnoći naročito izraženo. Trudnička hipersenzitivnost će te navesti da neku hranu ne možeš da podneseš, dok ćeš za nekom drugom imati neodoljivu potrebu, a tako će biti i u seksu, kao uglavnom i u svim ostalim oblastima života. Dakle, nema nekih pravila – uživaj u onome što ti prija i nemoj da radiš ono što ti ne prija. I napravi razliku između svog strahovanja i onoga što želiš ili ne želiš.

Mnoge trudnice imaju jaku želju za seksom

Posle trećeg meseca, kad počne da raste stomak i kad uglavnom prođe onaj grozan period u kome se osećaš izmučeno i isceđeno, jer ti je sve vreme bilo muka i jer nisi mogla da se naspavaš ni kad si spavala po pola dana, trudnoća postaje lepa. Osećaš se bolje i življe, a organizam je preplavljen hormonima (uključujući i testosteron) i tokom drugog tromesečja mnoge trudnice osećaju da im je libido veoma pojačan. U ovom periodu stomak još uvek ne predstavlja teret, a grudi počinju da bujaju i mnoge trudnice izgledaju i osećaju se više seksi nego ikada, a njihovi partneri veoma pozitivno reaguju na to. Ako spadaš u ovu grupu trudnica sa pojačanom seksualnom željom, slobodno uživaj, daj sebi oduška i objasni partneru šta se dešava, jer oni se ponekad više od žena plaše da seksualnim aktivnostima ne ugroze plod.

Dešava se i potpuni pad libida

Kao i rast libida, sasvim je normalna pojava u trudnoći i potpuna nezainteresovanost za seks. Hormoni objektivno i dalje obavljaju svoj posao, ali trudnica se jednostavno ne oseća seksi. Trudnoća izaziva brojne telesne promene i senzacije i trudnice su često njima obuzete, fascinirane, zaprepašćene, a ni jedna od tih pojava ne čini da telo izgleda seksepilnije, odnosno, erotsko samopouzdanje i identitet žene se potpuno utapa u identitet buduće mame – ona prosto ne želi to svoje “uživljavanje u ulogu” ničim da remeti.

Comments