Srbija može biti ponosna na količinu ljubavi koju neguje prema sportu. U srcu Srbije, Kragujevcu, 13. februara otvorena je Plivačka akademija Milorada Čavića, olimpijskog, svetskog i evropskog osvajača medalja u plivanju.

Milorad Cavic na Svecanom otvaranju PK Akademije Otvorena Plivačka akademija Milorada Čavića

Milorad Čavić na svečanom otvaranju PK Akademije

Čavić je istakao da srpske sportiste u odnosu na kolege iz sveta diferencira ljubav prema sportu:

“Na ideju otvaranja PK Akademije ‘Milorad Čavić’ nisam došao u poslednjoj godini svoje takmičarske karijere, već sam o tome razmišljao od početka svoje međunarodne karijere 2000. godine. S obzirom na to da sam se rodio i odrastao u južnoj Kaliforniji, došao sam u Srbiju (bivšu Jugoslaviju) sa drugačijom prošlošću, iskustvom i filozofijom plivanja. Uslovi na koje sam ovde naišao nisu bili ni približni uslovima na Zapadu, ali sam ovde našao blago koje oni nemaju– kulturu i ljubav prema sportu! Moje duboko uverenje je da nisu metode treninga, već upravo kultura i ljubav prema sportu to što je omogućilo Srbiji da ima veliki broj elitnih sportista u svetu.“

Milorad Cavic 3 Otvorena Plivačka akademija Milorada Čavića

Srbija može biti ponosna na količinu ljubavi koju neguje prema sportu

Osnivanje Plivačke akademije “Milorad Čavić“ u Kragujevcu, a ujedno i prve plivačke akademije u zemlji, pokazaće Srbiji put ka dostizanju plivačkih tronova, što će omogućiti da naša skromna država postane plivačka super sila na evropskom i svetskom nivou. Plivačka akademija ima za zadatak da svakom polazniku obezbedi sticanje tehničkih znanja i razotkrije tajne plivanja koje su mnogim sportistima u svetu omogućile zavidne uspehe.

Značaj ovakvog poduhvata prepoznat je od strane grada Kragujevca, pa je na svečanom otvaranju Čavićeve akademije gradonačelnik Kragujevca, gospodin Veroljub Stevanović, istakao da će šumadijska prestonica pomoći našem najboljem plivaču da razvije svoju viziju: “Osnivanjem PK Akademije “Milorad Čavić” ostvarujemo naše zamisli i vrlo brzo ćemo imati i prve rezulate, a to su deca koja će naučiti da plivaju, talentovana deca koja će početi da treniraju na drugačiji način, a postignuti rezultati promovišu ne samo njih same već i grad Kragujevac. Na ovaj način pomažemo i našem najboljem plivaču da razvije svoju viziju da Srbija za 10 godina i više postane jedna plivačka sila“.


Kristina Živanović – “Ovo sazvežđe je za nju – provincija”. Doza kofeina za dobro jutro joj ne dozvoljava da uguši ambicije i snove, jer svaki dan je novi početak i ukazana prilika da život modifikuje u prijatan ambijent dostojan najvrednijeg detalja – osmeha. Student kragujevačkog Univerziteta, novinarka portala Ritam Grada.

Comments