Došlo je vreme da se nakon punih 30 godina na planetarno popularnu kampanju “I’d rather go naked than wear fur” stavi tačka.

Godinama smo se iznenađivali i prijatno oduševljavali kada bi se neka mega popularna ličnost priklonila ovoj kampanji i kada bi osvanula njena gola slika. Ove fotografije obnaženih javnih ličnosti nikada nisu bile vulgarne, a prenosile su poruku, kakvu verovatno nijedna druga kampanja u ovom domenu ne bi mogla da prense.

Organizacija koja stoji iza ove kampanje, PETA, saopštila je da su tokom ovih 30 godina postigli mnogo toga, da je održano na stotine protesta, da su mnoge stvari promenjene pod okriljem kampanje “I’d rather go naked than wear fur. PETA je svesna da se prirodno krzno i dalje koristi, međutim u mnogo manjoj meri, a svest je i te kako promenjena. Odlučili su da stave tačku na ovu kampanju zbog toga što žele da se usredsrede na druge oblasti u kojima je životinjama i te kako potrebna pomoć. U ta područja spada i trgovina kožom, vunom i mnogim drugim egzotičnim vrstama, koje trpe nasilje, zarad nehumanih ciljeva.

Od davnih devedesetih, pa sve do danas, mnoge poznate ličnosti učestvovale su u ovoj kampanji. Odvažiti se na ovaj korak nije prijatno i potrebna je hrabrost. Međutim, jačina koju je ova kampanja imala je nemerljiva. Neke od prvih ličnosti koje su se tada pojavile na naslovnim stranama i bilbordima bile su i Pamela Anderson, Eva Mendes, Pink.

Kampanje su se tokom godina menjale i prilagođavale. I uvek su u kampanjama učestvovale veoma popularne ličnosti. Interesatno je i da su poneke kampanje bile prilično kontrovezrne, ali da nisu bile takve, verovatno ne bi zavredile ogromnu pažnju. 

Comments