Kakve je rezultate postigla ova kampanja? 

Nakon trideset godina vreme je za rekapitulaciju i pregled svega onoga što je ova kampanja postigla. Naime, većina vrhunskih dizajnera se odrekla krzna. Kalifornija će u potpunosti zabraniti prodaju krzna do 2023. godine, a kraljica Elizabeta II ga se odrekla. Verovatno jedna od najvećih pobeda koje je PETA postigla jeste to što je aukcijska kuća koja se bavi prodajom krzna u Svernoj Americi proglasila bankrot.

Među poznatim dizajnerima i luksuznim brendovima koji su se odrekli krzna jesu i John Galliano, Tom Ford, Versace, Gucci i Burberry. 

Za ovih 30 godina mnoge stvari su se izdešavale i kako to obično biva kada u jednom projektu učestvuje mnogo poznatih ličnosti, onda i mnogo stvari može da krene po zlu. Neke od manekenki, među kojima su i Naomi Campbell, Kate Moss i Cindy Crawford su nakon učestvovanja u ovoj kampanji nosile krzno i to na revijama. PETA je onda odlučila da sa svima njima prekine saradnju.

I sasvim je logično da ovo može da utiče na imidž same organizacije i ciljeva koje propagiraju, međutim, poruka koju su poslale mnoge javne ličnosti, koje se istinski zalažu za zabranu prodaje krzna i korišćenja životinja u ove svrhe, zaista je jaka!

Kampanja “I’d rather go naked than wear fur” se završava, ali PETA se ne zaustavlja u propagiranju svojih daljih ideja i ciljeva i ne prestaje da se zalaže za prava životinja. Ova organizacija će proširiti svoje polje delovanja i pokušaće da se angažuje u mnogim drugim oblastima gde je potrebna životnjima.

Naslovna fotografija: instagram.com/peta

Jelena

Comments